Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

12 жов. 2021

9 листопада о 10:00 на всіх платформах Суспільного мовлення транслюватиметься Радіодиктант національної єдності. Флешмоб до Дня української писемності та мови відбувається вже 21 рік поспіль, а започаткований він був 2000 року командою Українського радіо.

Читайте також: Суспільне оголосило 12 фіналістів Нацвідбору на Дитяче Євробачення-2021

«За останні роки ми суттєво змінили підхід до Радіодиктанту. Сьогодні Радіодиктант — це не перевірка знань. Ми нікому не будемо ставити “двійки”. Радіодиктант національної єдності — це наймасовіший осінній флешмоб, покликаний звернути увагу на українську мову, популяризувати українську мову. Тож навіть якщо ваша професія ніяк не пов’язана з мовознавством, чи навіть якщо ви поки що не опанували українську мову, Радіодиктант — теж для вас. Ми закликаємо всіх 9 листопада о 10 годині ранку вмикати Українське радіо, Радіо Культура чи один з телеканалів Суспільного та писати Радіодиктант національної єдності», — зазначив в ефірі Українського радіо член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформу радіо, керівник проєкту «Радіодиктант» Дмитро Хоркін.

Як уточнила координаторка Радіодиктанту Юлія Шелудько, флешмоб виходить за межі суто радіоформату, й транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного. Так, спецефір «Суспільної студії» транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі UA: ПЕРШИЙютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ та на фейсбук-сторінках Суспільне мовлення. І традиційно Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура.

«Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. Він уже починає працювати над текстом. Вже зовсім скоро ми оголосимо тему Радіодиктанту, а також поспілкуємося в ефірі Українського радіо з його автором. До речі, саме кандидатуру Юрія Андруховича як автора тексту радили нам наші слухачі, вони писали про це в листах. І він, як ми знаємо, дуже любить радіо. Тож, думаю, це буде прекрасна спільна робота», — розповів Дмитро Хоркін.

До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко — українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Минулого року автором Радіодиктанту був відомий письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, а в прямому ефірі його читала популярна акторка Римма Зюбіна. 2020 року Радіодиктант національної єдності об’єднав сотні тисяч глядачів та слухачів на 6 континентах.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для гостей облаштовують у читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де й цьогоріч відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог. 

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо України із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. Входить до структури Суспільного мовлення — найбільшої медіакомпанії країни, яка не залежить від олігархів та політиків, служить і підзвітний лише громадянському суспільству.