«Голоси Полісся» — музичне реалітішоу на Суспільному

«Голоси Полісся» — музичне реалітішоу на Суспільному

27 жов. 2023

Експедиція Житомирщиною задля пошуку унікальних народних пісень — 27 жовтня о 22:00 дивіться прем’єру музичного реалітішоу «Голоси Полісся». Проєкт виходитиме щоп’ятниці на місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема на Суспільне Полтава, та ютуб-каналі Суспільне Житомир

Частина репертуарів етнографічних колективів із сільських чи районних будинків культури — пісні, які ніде й ніколи не записувалися, а передавалися з покоління в покоління усно. Такі твори відомі лише в межах одного регіону чи декількох громад. Ведучі «Голосів Полісся» — арткуратор Ілля Грицанюк та саундпродюсер Дмитро Голуб — разом зі знімальною групою поїхали у віддалені міста й села Житомирщини, щоб відшукати такий унікальний фольклор і показати його всій Україні. Глядачі реалітішоу «Голоси Полісся» почують автентичні музичні композиції та їхню нову версію, виконану на сучасний лад.

«“Голоси Полісся” відкривають колоритні народні пісні Житомирщини нашій аудиторії. Те, що раніше ми чули на сільських весіллях чи сватанні або ж зажинках, зараз звучить у сучасному аранжуванні, буде доступне для широкої аудиторії і головне — завдяки роботі команди проєкту збережене», — каже Дмитро Клименко, головний редактор Суспільне Житомир, куратор проєкту «Голоси Полісся». 

Читайте також: Відчути себе частиною єдиного народу: Гнатковський закликав долучитися до Радіодиктанту

Цієї п’ятниці глядачі побачать південь Житомирщини — місто Андрушівку та село Червоне — і познайомляться зі зразковими дитячими етнографічними колективами «Зернятко» та «Веретенце». Команда «Голосів Полісся» записала їхні пісні, обрала по одній для створення сучасного аранжування, яке презентуватиме у кінці кожної серії. Всього відзняли 8 епізодів реалітішоу.

Крім музичної складової та знайомства з українським фольклором, у проєкті обговорюють роботу й творчість етнографічних колективів у невеликих громадах і виклики, з якими стикаються музиканти. Проєкт «Голоси Полісся» став переможцем програми співпраці з місцевими продакшенами «Створюй із Суспільним» у 2021 році. 

«Це чудовий творчий проєкт, який дає нам можливість познайомитися зі спадком. Автори уважно і з повагою ставляться до старовинних пісень, надаючи їм сучасного аранжування, але найголовнішими у проєкті є самі героїні! За декілька хвилин презентації вони встигають розповісти особливі історії свого життя, і спів ніби продовжує їхню історію», — каже Марія Заіченко, виконавча продюсерка «Продюсерського центру» регіонального мовлення Суспільного. 

Онлайн дивіться проєкт — на ютуб-каналі Суспільне Житомир

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.