UA: ПОЛТАВА покаже документальний фільм про Катерину Гандзюк

UA: ПОЛТАВА покаже документальний фільм про Катерину Гандзюк

1 лис. 2019

Прем’єра документального фільму «Катя», який створила команда Суспільного мовника UA: ХЕРСОН, відбудеться в річницю загибелі громадської активістки Катерини Гандзюк. Уперше фільм покажуть 4 листопада о 19:00 у Херсоні на площі Свободи під час акції «Рік без Каті», а о 21:20 — він вийде в ефірі UA: ПОЛТАВА.

Катерина Гандзюк — громадська діячка, депутатка Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання. Громадська активістка у сфері доступу до публічної інформації.

Катерина Гандзюк була активною учасницею Євромайдану в Херсоні. Протистояла спробам розпочати в Херсоні «Російську весну». Після анексії Криму й початку війни на Донбасі опікувалася вимушеними переселенцями. Працюючи помічницею з питань правового захисту Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Херсонській області, започаткувала волонтерський рух для допомоги переселенцям.

Тривалий час Катерина мала конфлікти з проросійськими силами Херсонщини. Також вона відома своєю критикою правоохоронців і представників місцевої влади.

Як сталося, що Катерина сьогодні стала символом усіх громадських активістів, розповідають у фільмі її друзі й колеги. Також у зйомках узяв участь її батько — Віктор Гандзюк. У фільмі прозвучать спогади про Катерину: якою вона була, чим найперше опікувалася, які мала плани на життя.

«Працювати над створенням цього фільму було важко й водночас легко. Важко, бо треба було перерити багато відеоархівів, матеріалів, відшукати фото, які б могли показати Катерину Гандзюк  якою вона була. Легко, бо її друзі активно нам допомагали й охоче ділилися спогадами. Сподіваюся, нам вдалося задумане  показати Катю, якою вона була насправді, та ще раз нагадати про те, що зло має бути покаране», — розповідає продюсер UA: ХЕРСОН Василь Середюк.

За словами авторки фільму, керівниці ТГ «Тема дня» Ольги Петренко, цей фільм не про розслідування, злочин і покарання — він про людину: «Це про Катю, якою її знали найближчі. Ми вдячні їм за допомогу в створенні цього фільму, за те, що повірили нам».

«Рік минув, а винних не покарано. Це насправді страшно. Як страшно й те, що напади на активістів не припиняються. Ми вирішили створити цей фільм  як нагадування про те, що не повинні гинути молоді, активні, свідомі. Бо вони дуже потрібні нашому суспільству», — зазначає лінійна продюсерка UA: ХЕРСОН Таміла Іванова.

Режисерка фільму Тетяна Сиромля розповідає, що були миті, коли опускалися руки, бо не вистачало кадрів, відео, архівних фото. Доводилося збирати все майже по крихті. Єдине, що давало наснагу — ця робота потрібна всім, хто пам’ятає Катерину Гандзюк.

«На жаль, досі складно передати словами, якою втратою є для нас смерть Каті Гандзюк. Але в цьому фільмі максимально відображені ці почуття. Тут багато спогадів, багато кадрів із нашого спільного життя, які хотілося б зберегти. Тут  Катя, яку ми любимо й у смерть якої досі не віримо. Катя, яка завжди спонукатиме до боротьби й надихатиме на нові перемоги», — розповідає активістка руху «Хто замовив Катю Гандзюк?» Інна Зелена.

«Фільм-спогад. Фільм про те, наскільки багато ми втратили, і про те, що ми не зупинимося, доки не будуть покарані замовники Каті. Багато залишилося за кадром, але це чудова робота, завдяки якій пам’ять про нашу подругу житиме завжди», — зазначає друг Катерини Гандзюк, журналіст Сергій Нікітенко.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року в Херсоні стався напад на активістку й працівницю міської ради Катерину Гандзюк. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, де їй зробили понад 10 операцій. Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на тяжкі тілесні ушкодження, згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада Катерина Гандзюк померла. Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство».