Cпецефіри до Дня Гідності та Свободи на UA: ПОЛТАВА

Cпецефіри до Дня Гідності та Свободи на UA: ПОЛТАВА

21 лис. 2019

До Дня Гідності та Свободи всі регіональні суспільні мовники підготували тематичні спецефіри: у ранкових програмах і підсумкових програмах, міжпрограмках на телеканалах та на хвилях UA: Українське радіо.

Цього дня гостями ефірів Суспільного стануть безпосередні організатори й учасники протестів на майданах по всій країні, волонтери та військові, учені й митці, які поділяться власними спогадами та переосмислюватимуть події Революції гідності.

На каналі UA: ПОЛТАВА День Гідності та свободи згадуватимуть у спецпроєктах новинного блоку та програмі «Тема дня».

«Цього дня ми згадаємо дві революції, які відбулися в Україні: Помаранчеву та Революцію гідності. Розкажемо про вплив цих протестів на Полтавщину: що відбувалося в регіоні, як реагували люди, чого вимагали. Своїми спогадами про Полтавський майдан поділяться його учасники, розкажуть, як змінилося їхнє життя та життя міста. Для фейсбуку ми підготували окремий формат: це сім історій про захисників держави, їхніх помічників — волонтерів та тих, хто вдома чекає на них і на закінчення війни на Донбасі», — розповідає продюсерка новин Катерина Залєвська.

 

У «Темі дня» на UA: ПОЛТАВА говоритимуть про роль полтавців у Революції гідності та Майдані 2004 року: що привело до спротиву, які його наслідки, чи достатньо пошановані герої, чи можливий третій Майдан.

 

У ранковій програмі «Новий день» о 7:00 на телеканалі UA: ВІННИЦЯ волонтерка Людмила Бобровська розповіла про об’єднання українців на Майдані, медичну допомогу учасникам Революції гідності та волонтерство сьогодні. На UA: Українське радіо Вінниця о 17:15 у програмі «З перших уст» піде мова про те, як народні протести в регіонах відгукувалися в Києві. Про Вінницьку сотню й Революцію гідності розповідатимуть сотник Артем Михайлов та журналіст Роман Ковальський.

До студії «Ранку на UA: ВОЛИНЬ» завітає луцька психологиня Олена Зверєва, яка розпочала волонтерську діяльність ще за часів Революції гідності, а тепер продовжує допомагати бійцям, які повернулися зі сходу України.

У рубриці «Персона дня» радіопроєкту «Радіонавігатор» на UA: Українське радіо Луцьк розкажуть про героїв Небесної Сотні. До участі в радіопрограмі «Тема дня» запросили учасника Волинського майдану Мирослава Ватащука та активіста київського — Богдана Климчука. А радіожурнал «Ефект прикордоння» Волинського суспільного радіомовника відтворить хронологію подій Майдану на Волині.

У програмі «Тема дня» на телеканалі UA: ВОЛИНЬ о 19:20 відбудеться розмова з учасниками Революції гідності, родинами сімей Небесної сотні про розслідування справ Майдану, яке через непроголосовані Верховною Радою необхідні поправки до ДБР напередодні припинили. Що відомо наразі про справи Майдану? Чому за шість років справи затягуються й не доведені до кінця? Та як не дати зупинити розслідування? 

UA: ЖИТОМИР до Дня Гідності та Свободи покаже тематичні ефіри, спецвипуски, репортажі й прямі включення.

«Події Майдану закарбувалися в пам’яті багатьох моїх колег із філії, адже тоді ми, як громадяни зі своєю чіткою позицією, не стояли осторонь. Сьогодні ми — як журналісти Суспільного — також активно долучаємося до тематики, пов’язаної з Днем Гідності та Свободи. Ми запрошуємо до розмови людей, які пройшли три революції пострадянської України, аби поговорити, наскільки важливо українській нації відчувати себе громадянами правової держави, говоритимемо про розслідування справ житомирян-майданівців, покажемо сьогоднішні настрої людей, які прийдуть на мітинг у Житомирі з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи», — зазначила продюсерка Житомирської філії Суспільного Таміла Бутко.

Команда мовника підготувала для інформаційних випусків телеканалу UA: ЖИТОМИР сюжети-нариси про учасників Майдану, які транслюватимуть в ефірі 20 і 21 листопада.

20 листопада о 12:15 темою спільного телерадіопроєкту «Радіодень» були українські революції. Спогадами поділилися учасники трьох революцій В’ячеслав Дехтієвський та Павло Кобилінський. Також в ефірі прозвучав репортаж з офіційних заходів.

21 листопада о 19:00 у вечірньому випуску новин глядачі побачать пряме включення з Житомирського майдану. Тематичною буде й наступна програма «Тема дня», яка вийде в ефір о 19:25. До студії запросили житомирських майданівців, на яких ще й досі відкриті справи щодо участі в протестах.

На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ на гостьовий майданчик ранкової програми запросять представницю Кіровоградського обласного художнього музею, де триває фотовиставка «Майдан — фортеця духу» — Олену Степанок. У програмі «Радіомайдан» відбудеться розмова із Зоєю Лебідь — співорганізаторкою Євромайдану в Кропивницькому, Андрієм Лаврусем — одним із його лідерів та Тетяною Бородіною — представницею жіночого крила Майдану міста. Заплановано телефонне включення з Вікторією Гапоненко й Альоною Олійник — ініціаторками Євромайдану в Кропивницькому.

На UA: МИКОЛАЇВ у ранковій програмі «Новий день» відбудеться телеміст із UA: ЛЬВІВ. Гостем миколаївської студії буде журналіст, учасник Революції гідності Артем Куцолабський, а львівської — волонтерка, учасниця Революції гідності Вікторія Романчук.

Про перебіг та результати Революції гідності в програмі «Тема дня» о 19:20 поговорять з учасницею Майдану в Миколаєві, волонтеркою, деканесою історичного факультету МНУ ім. В. О. Сухомлинського Оксаною Господаренко.

На UA: Українське радіо Миколаїв у програмі «Радіодень» учасник Миколаївського майдану Юрій Діденко та докторка історичних наук, доцентка МНУ імені В. О. Сухомлинського Ольга Баковецька розкажуть про Миколаївський майдан: як це було, сподівання та уроки.

На UA: РІВНЕ підготували тематичні ранкові теле- й радіоефіри, на які запросили учасників Революції гідності. Гостями ранкового радіоефіру були учасники Євромайдану: громадський активіст Зураб Кантарія та волонтерка громадської організації «Допомога армії — Рівне» Ольга Юзвюк. На UA: Українське радіо Рівне підготували спеціальні міжпрограмки, які звучатимуть упродовж дня.

До телестудії «Доброго ранку» завітали: політолог Віталій Лебедюк, комендант Рівненського наметового містечка часів Помаранчевої революції, координатор самооборони Рівненського майдану під час Революції гідності Юрій Шадій та учасник Революції гідності Віталій Примак.

UA: СУМИ до Дня Гідності та Свободи на всіх платформах запустило інформаційний марафон «День Гідності та Свободи: здобуте й втрачене». В інформаційних програмах розкажуть, як розслідуються справи Сумського майдану, кого підозрюють у вчиненні злочинів проти активістів, скільки їх та чому деякі досі працюють у правоохоронних органах. Гостею програми «Тема дня» стане авторка програми розслідувань «Під прицілом» Олена Адаменко. У ранковому ефірі йтиметься про мистецтво Майдану і явище артпротесту, вплив політики на мистецтво. Обговорення — через творчість сумських митців — художників, фотографів і музикантів. Це Олександр Мілош, Артур Назаров, Володимир Ільченко, Олександр Заступ та Надія Білокур. У програмах суспільного радіо Сумщини — учасники революцій різних років: Володимир Чепік о 7:10, Іван Борнік о 12:30, Віктор Бобиренко о 17:30.

UA: ХАРКІВ у ранковій програмі новин показав сюжет про харків’янина Андрія Бесараба. Довгий час він перебував у полоні, нещодавно був звільнений і повернувся до рідного міста. Його переживання та спогади часів, прожитих у ворожому полоні, лягли в основу його книги. Саме ця збірка й буде вперше представлена глядачам в ефірі UA: ХАРКІВ.

Подіям Майдану буде присвячена й «Тема дня» на UA: ХАРКІВ: до розмови про революційні події української історії запросили Ігоря Балуту. Він був учасником революцій 2003 та 2013-2014 років, а після Майдану очолив Харківську ОДА. Чим відрізняються Помаранчева та Революція гідності, яка різниця між революцією, переворотом та громадським бунтом, чого чекали й що вдалося — про це йтиметься в програмі «Тема дня» о 19:45. 

UA: ХЕРСОН підготував тематичні теле- й радіоефіри. У програмі «Ранок на UA: ХЕРСОН» говоритимуть про Революцію гідності в історичному контексті та про волонтерський рух нині, згадуватимуть події, які відбувалися на Херсонщині. У випусках «Таврійських новин» протягом дня висвітлюватимуть події, пов’язані з відзначенням Дня Гідності та Свободи. Головні з них відбудуться на площі Свободи в Херсоні. А також покажуть нарис про херсонця, етнічного узбека, учасника Революції гідності, волонтера Бахтіяра Шаріпова.

У програмі «Тема дня» розкажуть про людей, які нині захищають гідність та свободу на сході країни. Гостею студії буде волонтерка Оксана Погомій, організаторка виставки Олега Дробоцького «Аеропорт».

На UA: Українське радіо Херсон о 17:20 у програмі «Тема дня» гостями стануть учасники Революції гідності Олександр Тарасов, який брав участь у подіях на столичному Майдані, Галина Уманець та Лариса Оленковська — учасниці Херсонського майдану. Говоритимуть про те, як Революція гідності вплинула на херсонців. 

«До Дня Гідності та Свободи ми підготували спеціальний контент: вийдуть в ефір тематичні програми й на телебаченні, і на радіо. Будуть цікаві гості, теми, новини. Покажемо максимально, що відбуватиметься цього дня в Херсоні та області. Головний акцент зробили на людях — учасниках Революції гідності та ООС, волонтерах», — зазначає продюсер UA: ХЕРСОН Василь Середюк.

Журналісти UA: ПОДІЛЛЯ до Дня Гідності та Свободи запросили до студії «TVій Ранок» волонтерку, учасницю Революції гідності Валентину Базелюк та Михайла Твердохліба — громадського активіста, активного учасника Майдану. 

«У нинішніх ефірах Суспільного UA: ПОДІЛЛЯ не лише ретроспективно нагадуємо становлення України впродовж трьох революцій, а й говоримо про ціннісний аспект того, заради чого триває боротьба. У студіях ті подоляни, котрі підіймали й місцеві Майдани, і брали участь у столичних. Котрі продовжили боротьбу на лінії фронту як військові та волонтери. Ті, хто у своїх творах намагається зберегти фактаж очевидців для історії»— розповіла продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова.

UA: ЧЕРКАСИ до Дня Гідності та Свободи підготували тематичний ефір програми «РадіоДень». Про способи комунікації людей із владою, інструменти для волевиявлення народу говоритимуть із керівником Академії стратегічних досліджень, регіональним координатором центру UA, юристом Сергієм Пасічником. Також на фейсбук-сторінці філії транслюватимуть наживо концерт лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка — Черкаського академічного заслуженого українського народного хору «І пісня будить в буревіях віків», який відбудеться 21 листопада о 18:00 у Черкаській обласній філармонії.

Нагадаємо, 21 листопада протягом дня трьома блоками на всіх телеканалах Суспільного виходить спецпроєкт від UA: ПЕРШИЙ до Дня Гідності та Свободи: о 9:30, 13:10 та 15:10.