«Моя робота — це постійні перемоги над собою», — ведуча програми «Тема дня» на UA: ПОЛТАВА Тетяна Городянин

«Моя робота — це постійні перемоги над собою», — ведуча програми «Тема дня» на UA: ПОЛТАВА Тетяна Городянин

9 лип. 2020

Програма «Тема дня» на UA: ПОЛТАВА — це докладна розповідь про теми, важливі для Полтавщини. Тетяна Городянин працює на Суспільному редакторкою з моменту його створення і весь цей час займається суспільно-важливими темами.

Три роки із Суспільним

 – Я працюю на Суспільному близько трьох років, з моменту його створення. До трансформації ОДТРК у Суспільне була кореспонденткою і ведучою новин та інформаційно-аналітичних програм фм – радіостанції «Ваша хвиля», одного зі структурних підрозділів Полтавської ОДТРК «Лтава». На UA: ПОЛТАВА один рік працювала в редакції суспільно-політичних програм та журналістських розслідувань. Ведучою «Теми дня» стала випадково, але за три роки програма стала невід`ємною частиною мого життя.

Більше за новини

—  Програма «Тема дня» — це ретельний аналіз та докладна розповідь про важливі події кожного буднього дня. З неї глядачі мають змогу дізнатися не лише факти, а й те, як вони пов’язані між собою, передумови та наслідки подій. Сформувати власну думку про події та явища, що відбуваються в Полтавській області. В цьому полягає важливість та цінність програми.

Робочий день ведучої

— Робота над програмою починається з того, що я моніторю новинні ресурси та офіційні сайти установ і організацій Полтавської області, щоб з’ясувати головну тему дня. Узгоджую це рішення з продюсеркою. Потім працюю як гостьовий редактор — спілкуюся з потенційними гостями програми, щоб дізнатися додаткову інформацію. Вирішую, які додаткові інструменти мені знадобляться, щоб проілюструвати проблему. Домовляюся про зйомку, опрацьовую відзнятий на місці події матеріал, віддаю на монтаж коментарі та відео.

Пишу сценарій прямого ефіру, періодично відволікаючись на спілкування зі спікерами, які прагнуть дізнатися, як їм одягтися, що в них запитуватимуть і за якою адресою приходити. Звітую про обрану тему, фокус, ідею та запрошених спікерів в робочому чаті у Фейсбук. Після цього переодягаюся і йду на візаж. Потім зустрічаю гостей, проводжу ефір, завантажую програму на сайт телеканалу та в ютуб-канал «Суспільне Полтава». Так щодня. Програма виходила і в період карантину, ніяких зупинок. Якщо гість не міг бути присутнім у студії, спілкувалися з ним за допомогою відеозв’язку.

Крім мене, над програмою працюють режисер, звукорежисер, відеоінженер, 2-3 оператори. 

З мене – тема, гості, зйомка, опрацювання матеріалу, візуалізація інформації, сценарій, ведення ефіру, завантаження в Інтернет. Найскладніше у моїй роботі - постійний потік  тем і людей. Потрібно протягом дня стати компетентним у зовсім новій для себе темі.   

Теми та експерти

—   Актуальних суспільно-політичних тем багато. Спікерів, які мають бажання не лише фахово і цікаво, а ще й відверто їх обговорювати  набагато менше. Так, чиновники, переважно, знаходять час для тем, які здаються їм зручними.

Інколи чекаю на гостей із побоюванням, що вони не прийдуть. Але поки що вдається уникати подібних ситуацій. Для цього потрібно підтримувати контакт зі спікерами протягом дня, заохочувати їх, нагадувати. Адже телевізійні зйомки – це стрес. Були випадки, коли гості в останній момент відмовлялися приходити, але мені вдавалося їх переконати. 

Ефіри, що запам`ятались: складні та вдалі

—  Найскладнішими назву ті ефіри, які доводиться готувати без участі основного спікера. Переважно, це чиновник, відповідальний за певний напрям роботи, який відмовляється брати участь у програмі. Це такі теми, як «Для чого Полтаві фонтан за мільйон доларів?» або «Ялинка, як у Вільнюсі».



Улюбленого ефіру у мене немає. Намагаюся максимально підготуватися до будь-якої теми. Є більш і менш вдалі, як наступні два:
Де тренуватися полтавським плавцям? 

  

Реформа інтернатів на Полтавщині: другий етап

Натхнення та підтримка

—   Моя робота — це постійні перемоги над собою. Вони і виснажують, і надихають одночасно. Також надихають професійні небайдужі колеги, яскраві спікери. І найважливіше — глядачі, яким потрібна ця програма.