«Мої улюблені ефіри одночасно і найскладніші», — редакторка програми «Тема дня» на UA: ПОЛТАВА Наталка Шарай

«Мої улюблені ефіри одночасно і найскладніші», — редакторка програми «Тема дня» на UA: ПОЛТАВА Наталка Шарай

14 лип. 2020

Увечері кожного буднього дня на телеканалі UA: ПОЛТАВА глядачів чекає докладна розповідь про найважливішу тему дня у регіоні. Щоб підготувати максимум корисної інформації, команда токшоу «Тема дня» пробігає своєрідний марафон.

Редакторка Наталка Шарай у 2009 році почала працювати на обласній телерадіокомпанії, що потім стало частиною Суспільного мовлення. Спочатку  в інформаційній службі радіо «Ваша хвиля» на ОДТРК «Лтава», де за зміну готувала по 14 випусків новин, які виходили щогодини. Згодом працювала на ранковому шоу Ранок на «Лтаві». В команді «Теми дня» вже близько року. До напруженого графіку та прямих ефірів давно звикла, але «Тема дня» має свої особливості.

Питання, які глядач ставить перед телевізором

Тема дня допомагає ширше глядачеві зрозуміти топ-тему, топ-новину, яку вони побачили до того вже у новинах. Тобто такий формат дозволяє зупинитись на важливих деталях, поставити додаткові питання основним спікерам дня. Якщо новини подають подію стисло, бо хронометрах не дозволяє, то тут поле ширше, часу більше ж. Тема дня ставить саме ті питання, які глядач ставить їх перед телевізором, — розповідає Наталка Шарай. У моєму житті вже були і інформаційна служба радіо, і ранкове шоу. А суспільно-політичний токформат у прямому ефірі  це нова сходинка і колосальний досвід.

Пробігти марафон підготовки

  Зазвичай, ми маємо приблизний графік тем на тиждень, який формуємо та узгоджуємо щопонеділка. Проте зранку, все одно моніторимо соцмережі, новинні сайти, співпрацюємо тісно із нашою новинною службою. Визначаємо топ-новину і вперед. Далі пошук гостей, заглиблення в тему, дозйомка коментаря чи відео для унаочнення теми, аби якомога повніше її розкрити. Змонтувати це відео. Часом складно зібрати у такий пізній час людей в одній студії. Коли вдається, то ніби одержуєш першу перемогу. І щоразу перед прямим ефіром нервуєшся, ніби вперше.

І всі нервуються аби все пройшло максимально вдало з технологічного боку і було б цікаво глядачеві. Це всі три оператори, звукорежисер, режисер прямого ефіру, відеоінженер. І навіть охоронець переживає, аби гість не спізнився.

Це своєрідний марафон. Який починається о 9-й ранку, і часом, закінчується о 21-й годині.

Правило «Запрошуй двох»

  Спікерів знайти нелегко. По-перше, не так часто щось відбувається в обласному центрі. Це не столиця, де щодня по кілька топ-тем можна визначити і гості, зрештою, розкутіші. Для Полтави це радше винятки з правила. Проте, спільними зусиллями командною роботою нам таки вдається і запрошувати і розговорити.

Щоб не було несподіваних відмов перед ефіром, діє правило  «Запрошуй двох». Двоє одразу не відмовляться. Несподівані відмови бувають дуже рідко. Зазвичай, або одразу говорять, що не зможуть, або трапляється якийсь форс-мажор. Наші гості відповідальні.

Чиновники та критика

— Посадовці не дуже охоче ходять на ефіри. Міська влада останнім часом почала розуміти, що людям необхідно не лише про свої досягнення розповідати, але і відповідати за невдачі, говорити про проблемні теми, про наболіле, більше інформувати і пояснювати.

Складніше з новим керівництвом обласної влади. Вони побоюються критики, дуже гостро її сприймають. Це, напевно, недолік пресслужби.

Інформувати і розвіювати міфи

Навесні, коли запровадили карантин, було складно. Рятував відеозв’язок. З визначенням теми хоч проблеми не було. Деколи було відчуття, що ми цим колом вже хороводили. Але наша позиція була однозначною – інформувати і розвіювати міфи. Люди були налякані, бо погано поінформовані.

Пропустити тему крізь себе

  Мої улюблені ефіри одночасно і найскладніші. Коли мені вдається пропустити, крізь себе тему. Як приміром історія хлопчика, якого побили до півсмерті у центрі «Любисток». Покарання так ніхто і не поніс, крім догани. Я говорю про адміністрацію закладу і вихователів. Прокуратора з розслідуванням тягне. А там і надалі відбувається казна-що. Говорити про це відкрито змогла лише одна людина, депутат обласної ради, голова комісії з розслідування справи. Він був у мене в ефірі, називав речі своїми іменами, не ховався за словами «триває розслідування». Це золоті спікери, таких мало. Це був сильний ефір, як на мене.


Найскладніше для «Теми дня»

  Найскладніше, коли немає про що говорити. Особливо, влітку. Бо навіть коли і є топ-тема, то ймовірний гість у відпустці. Та ми справляємося, бо це ж зрештою просто робочі моменти.

Звідки приходить натхнення

  Надихає, коли все вдається. Над програмою працює багато людей. Коли все складається добре і по часу, і по спікерам, задоволений йдеш додому і хочеться й далі робити, ворушити, рухати планету.