«Ми формуємо нове покоління медійників — грамотних і незалежних». Як в академії при Суспільному навчають юних журналістів

«Ми формуємо нове покоління медійників — грамотних і незалежних». Як в академії при Суспільному навчають юних журналістів

28 сер. 2020

Трендом цього непростого року вже зараз сміливо можна назвати онлайн-навчання й все, що з ним пов’язане. Здається, до мережі перенесли навіть те, що уявити там було неможливо, — від шкільних уроків до кінофестивалів. Зі складнощами «переїзду» зіштовхнулися й на Суспільному, де до початку карантину саме сформували академію PMA Juniors, у котрій готують майбутніх медійників. Її курси орієнтовані на дітей 12–14 років, а навчають там мистецтва споживання й подальшого подання інформації. Простіше кажучи — журналістики в усіх її виявах.

Читайте також: Суспільне проведе міжнародну діджитал-конференцію для підлітків — реєструйтеся на майстер-класи

Від початку заняття мали проходити в академії, утім усе, як ви вже здогадалися, довелося переносити в онлайн, до того ж екстрено. Як це відбувалося, чим узагалі займається PMA Juniors та багато іншого — в інтерв’ю кураторки академії Владислави Місної.

Владиславо, розкажіть, як з’явилася ідея створення PMA Juniors, хто її заснував?

— Річ у тім, що академія для дорослих на Суспільному існує доволі давно. Здебільшого тренінги були націлені на навчання наших співробітників — у регіонах та у Києві. Торік ми відкрили хаб в Одесі, що викликало інтерес у зовнішньої аудиторії. Тоді й зрозуміли, що можемо дати можливість навчатися не лише співробітникам Суспільного, а наприкінці 2019-го виникла ідея створити академію для молоді. Зараз у мережі стільки інформації, всі підлітки — блогери, у всіх є інстаграм, і якщо ми можемо допомогти їм створювати якісний контент  чом би й ні? У лютому ми написали стратегію, планували зробити літо дуже насиченим, запустити багато курсів.

 

Аж тут стався карантин…

— Саме так. У березні всі наші плани були скасовані. Довелось терміново повністю змінювати формат і переходити в онлайн.

 

А хто, крім вас, у команді?

— Є керівник академії Олександр Дмитренко, є Ярослава Камінська — кураторка навчальних програм, Ангеліна Губар дуже допомагає з каналом у Telegram. Також є партнери — Deutsche Welle. Спільними зусиллями ми переписали стратегію, зрозуміли, куди рухатися.

Читайте також: Усі тренінги Академії суспільного мовлення — на новому сайті

Журналістів у країні багато, і професія ця не з легких. Чому вирішили мотивувати дітей іти саме таким шляхом?

— У нас не тільки журналістика, а й уся сфера медіа. Вони однаково сидять у соцмережах, пишуть тексти, створюють пости. Це вже є в їхньому житті. Через нестачу інформованості діти не знають, як грамотно верифікувати інформацію. І ми можемо скерувати, допомогти зробити їхній контент якісним. Плюс — робимо акцент на медіаграмотність. Наша мета — не просто дати знання й інструменти для виробництва контенту, а передусім навчити аналізувати інформацію та мислити критично, що дуже важливо в епоху кібербулінгу та фейків. Не всі дорослі журналісти це вміють — згадайте нещодавню історію з фейком, котрий запустило видання MC.today.

Ви встигли провести бодай щось офлайн?

— Ні, хоча готові були практично на 100%: курси з мобільної журналістики, мобільної фотографії, з медіаграмотності  вона у нас інтегрована у всі програми. Планувалися курси для телеведучих і радіоведучих. На осінь був прописаний основний курс тривалістю 2–3 місяці. Передбачалось, що у групах буде до 15 осіб, аби зробити навчання максимально ефективним... Із настанням онлайн-ери довелося все змінювати, при цьому хотілось зберегти основні принципи навчання в академії: залученість у процес, високий рівень активності учасників, практичне застосування знань.

Дехто з викладачів створював курс із нуля, адаптував усе під онлайн-формат, щоб зробити навчання справді ефективним і цікавим, аби онлайн діти могли не лише слухати, а й брати активну участь у процесі. Для нас важливо зробити роботу PMA Junior максимально результативною, тому методи навчання базуються на особливостях сприйняття інформації сучасними дітьми. І в нас, як на мене, вийшло: щокурсу кількість учасників не падає.

Читайте також: У «Ранку на Суспільному» стартувала рубрика про фактчекінг

Але тут уже було не по 15 осіб у групі?

— Саме так — онлайн ми змогли набрати не лише киян, а й людей із регіонів. Усі підлітки, котрим було цікаво, могли взяти участь, і я вважаю, це чудово.

За яким принципом формувалися курси та відбирали викладачів?

— З деким із лекторів ми знайомі давно, я знаю, як вони викладають. Приміром, Ігор Андрієнко, котрий навчає дітей у Київській школі фотографії, — він із радістю нас підтримав. Також ми працювали з учасниками з групи «Накипіло», їх порекомендували наші партнери Deutsche Welle. Звісно, медійники Суспільного. Наприклад, (креативна продюсерка UA: Радіо Промінь) Вікторія Польченко: вона вражаюче проводить тренінги та майстер-класи! Вирішивши запустити курс «Радіоведучий», ми одразу звернулися до Вікторії.

Для всіх нових викладачів неодмінно проводитимемо ТДТ — «Тренінг для тренерів», є в нас така внутрішня історія. Насамперед ми за результативне навчання. Усе-таки можна бути хорошим спеціалістом, а вчителем — не факт. Плюс хочемо зробити декілька курсів від популярних блогерів, проте наразі не можу назвати їхніх імен.

 

Тренери працюють безкоштовно? І чи довелося їх скорочувати через карантин?

— Так, скорочували, зважаючи, що принцип роботи онлайн дещо інший. З тренерами співпрацюємо на комерційних засадах. Однак для дітей усе безкоштовно  частину наших витрат покривають партнери.

 

Як готували онлайн-курси?

— Це був челендж для мене і наших тренерів. Спершу довелося розбиратись у технічній частині. Технологія така: ми запускаємо анонс у соцмережах, у ньому — посилання на сайт із реєстрацією. Потім мені на пошту приходять дані, вже за ними я роблю розсилку та контролюю, щоб дійшло до адресатів, не потрапило у спам. Після тренінгу відправляю анкету зворотного зв’язку для врахування побажань і зауважень. Щодо самої програми — ми переписували презентації, адаптували структуру уроку, аби діти, як я вже казала, брали активну участь у процесі навчання. Також у нас є домашні завдання та підсумковий тест. Усі тренери постійно в доступі, як і я, якщо комусь потрібна додаткова консультація.

Читайте також: Як робити журналістське розслідування — на Суспільному відбулися тренінги «Школи розслідувань»

До речі, у вас добрий сайт, має сучасніший вигляд, ніж у Суспільного. Робили одні розробники?

— Дякую! Дизайн сайту — більше питання до цільової аудиторії. Наша ЦА  молодь, і дизайн має бути відповідний, що візуально виділяється. Сайт створювала окрема команда, і дуже швидко, днів за п’ять  часу особливо не було.

 

Якою мірою ваші курси затребувані?

— Спершу ми оголосили тему «Вірусний контент». І вона спрацювала! За три дні зареєструвалися приблизно 450 осіб. Мене потішило, що в нас стільки свідомих дітей. І батьків  учні, напевно, потрапляли до нас з їхньої подачі. За статистикою доходять на курс лише 30%  саме десь 150 людей прийшли за посиланням у Zoom. Я була дуже втішена!

 

Чи отримували ви критичні відгуки?

— Не те щоб критика, багато хто просто просить повтор. Гадаю, самі вебінари повторюватимемо, і доступ теж буде вільний.

 

Ви кажете, що діти проходять підсумковий тест. А яка нагорода найкращим? На практику брати не плануєте?

— Наше вікове ядро ​​— 12–14 років, тому думати про практику зарано. Ми наразі просто знайомимося одне з одним. Можливо, надалі даватимемо нагоду реалізуватись у сфері медіа тим, хто лишиться з нами.

Чому така маленька вилка — 12–14?

— Це саме діти, що починають активно користуватися соцмережами, орієнтуватись у них. Активна аудиторія, яка заходить на YouTube і в Instagram, і їх хочеться грамотно спрямувати. Може, розширюватимемось, але поки складно загадувати.

 

Яким темам були присвячені проведені онлайн-марафони? Вірусний контент...

— Мобільна фотографія та мобільна журналістика.

 

Який курс найзатребуваніший? Може, просять чогось додати?

— Дуже добре зайшли вірусний контент і мобільна фотографія, судячи з анкет зворотного зв’язку. Я думаю їх повторити. Ще хочу зробити для дітей та батьків майстер-клас із медіаграмотності, аби дорослі могли підтримувати підлітків у їхніх починаннях.

 

Наприкінці місяця у вас запланований триденний марафон. Що це буде та в якому режимі? 

— Він відбудеться з 27 по 29 серпня, саме йде активна підготовка. Було б добре зробити його офлайн, але ми вирішили, що поки рано. Буде багато спікерів із різних країн: Німеччина, Великобританія, Балкани, Сербія — для офлайну буде складно звезти їх усіх до України. Тому запланована триденна онлайн-трансляція з різними майстер-класами. Вчитимемо молодь у всьому світі розповідати історії за допомогою медіа. Наприклад, за допомогою анімації — розповімо, як намалювати та «написати» героя. Як презентувати себе, як працювати над своїм голосом. Звісно, і про фейки, і про вірусний контент поговоримо, і про психологію фотографії навіть. Буде тема «Як реагувати на хейтерів», що дуже важливо для підлітків у ніжному віці, коли тендітна психіка й можна закритися від світу через один коментар. Також буде команда ВВС — вони поділяться досвідом створення контенту для молодіжного радіо. І представник із Киргизстану, який разом із молоддю опікується журналістськими розслідуваннями. А ще візьмуть участь молодіжні організації з Грузії, Молдови, Гватемали та Камбоджі — розкажуть про себе, презентують свої роботи.

Майстер-класи будуть англійською — із синхронним перекладом і функцією вибору мови.

А щодо роботи офлайн є прогнози? Деякі починають проводити такі події, просто з дотриманням заходів безпеки.

— Я мріяла, що від кінця вересня. Дуже хочу робити все в офлайні, але ми відповідально ставимося до проблеми з коронавірусом і ризикувати не хочемо. Тож потерпимо — здоров’я дітей важливіше.

 

А коли все владнається, онлайн-курси залишите? Для дітей з інших міст, наприклад.

— Так, я б хотіла робити записи з різних тем хвилин на 10, аби вони були в медіатеці на сайті. Невеликі навчальні відео з інфографікою. І хотілось би проводити тренінги регіонами, щоб у максимальної кількості дітей була можливість навчатися.

 

Монетизувати цю історію плануєте?

— Наразі в нас виходить без монетизації. З одного боку, це добре, з іншого боку, є мотивація. Можливо, окремі курси ми зробимо за символічну плату, зі стоп-моушен-анімації наприклад. Але явно вже не цього року.

 

Ну й фінальне запитання, глобальне. Навіщо Суспільному PMA Juniors?

— Академія спершу була створена для розвитку співробітників. Завдяки PMA Juniors ми формуємо нове покоління медійників: грамотних, незалежних, таких, що думають. Без спеціальних знань реалізувати себе у сфері медіа набагато складніше, якість контенту погіршується, як наслідок — знижується рівень українських медіа. І ми можемо спрямувати, допомогти зробити їхній контент якісним. У нас є можливість давати знання та ростити справді професійних медійників — це чудово!

 

Фотографував Андрій Поліщук

Уперше опубліковано на сайті видання Media Business Reports