UA: ПОЛТАВА покаже спецпроєкти до Дня пам’яті жертв Голодоморів

UA: ПОЛТАВА покаже спецпроєкти до Дня пам’яті жертв Голодоморів

27 лис. 2020

 У суботу, 28 листопада, до Дня пам’яті жертв Голодоморів регіональні телеканали Суспільного, зокрема і UA: ПОЛТАВА, покажуть фільм «Діти Великого голоду», а також добірку документальних програм та проєктів. 

О 7:30 та 16:20 телеглядачі побачать проєкт «Історія свідка Голодомору: як виживали». Це спогади Анастасії Гулей, яка пережила Голодомор 8-річною дитиною. Вона врятувалася завдяки маминій скрині з дорогоцінними речами: срібло та спідниці обміняли на їжу. Але жінка не може забути своїх знайомих та близьких, які вмирали голодною смертю поруч із нею.

О 12:00 та 16:10 у проєкті «Скільки жертв Голодомору і чи був він штучним?» спробують з`ясувати, скільки ж насправді людей загинуло в цій трагедії. У різні часи оголошували різні дані, а все тому, що питання кількості загиблих стало політичним інструментом: 100 тисяч, мільйон, чотири, десять чи навіть 15 мільйонів. 

О 12:10 в ефірі UA: ПОЛТАВА транслюватиме «Відкриваючи Україну: сумна історія». Це проєкт, знятий норвезьким режисером Свейном Беккендалом про країну, яка, маючи незліченні природні ресурси, стала жертвою штучно організованого голоду.

«Діти Великого голоду» — це стрічка виробництва команди UA: ПЕРШИЙ, зокрема режисерки-документалістки Сніжани Потапчук. У фільмі жителі селища Оржиця на Полтавщині розкажуть і покажуть, як пережили трагедію 1930-х років, коли були дітьми. Чим вони харчувалися та де переховували їжу? Як, на перший погляд, неїстівна трава рятувала їх від смерті? Що готували їм батьки? Їхні свідчення унікальні, бо можемо дізнатися правду про жахливу трагедію Голодомору від очевидців. Дивіться стрічку на UA: ПОЛТАВА о 21:15. 

Крім цього, регіональні телеканали Суспільного транслюватимуть у День пам’яті жертв Голодоморів документальний фільм «Голод до правди» про канадську журналістку Реї Клейман, яка не побоялася показати всю правду Голодомору. У 1932 році вона подорожувала Україною й зафіксувала шокуючі події тієї осені. За це радянська влада вигнала її за межі союзу, назвавши «буржуазною порушницею спокою». Автори фільму проводять паралель між сталінською репресивною політикою і сучасними методами боротьби проти України президента Путіна. Точний час трансляції на регіональних телеканалах дивіться у розділі «Телепрограма» на сайтах філій.

Також о 12:00 хвилиною мовчання вшанують пам’ять усіх загиблих під час Голодоморів.

Нагадаємо, прем’єра стрічки Суспільного «Діти Великого голоду» відбудеться завтра о 20:00 на UA: ПЕРШИЙ. Крім цього, UA: КУЛЬТУРА покаже фільм власного виробництва «Бабусю, розкажи про Голодомор».