Зберегти планету легко: новий екологічний проєкт «Небезпечна зона» на Суспільному

Зберегти планету легко: новий екологічний проєкт «Небезпечна зона» на Суспільному

12 лют. 2021

День у день люди вбивають свою планету, шкодять своєму здоров’ю та скорочують шанси для наступних поколінь на екологічно якісне життя. Що з цим робити? 21 лютого о 18:45 в ефірі UA: ПОЛТАВА та усіх регіональних телеканалів Суспільного вийдуть перші дві серії проєкту «Небезпечна зона» виробництва UA: ДНІПРО, у яких йтиметься саме про те, як людина може змінити ситуацію на краще.

«Небезпечна зона» — один із проєктів, який 2019 року переміг у відкритому відборі ідей «Створюй із Суспільним». Проєкт запропонували для грантового фінансування спільно з міжнародними партнерами Суспільного й реалізують за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Його авторка Оксана Цибуля каже, що тема екології для неї дуже близька, адже вона живе в одному з найбільш несприятливих з погляду екології міст України.

«Тема екології близька мені, як людині, яка вже 15 років живе у Дніпрі. У 2019 році обсерваторія Срезневського опублікувала інформацію, за якою Дніпро виявилося найбільш забрудненим містом України. Мене це дуже вразило. Звичайно, я розумію, що вимірювалися окремі параметри, можливо, є похибка, але — сам факт. Я вдихаю повітря, яке впливає на якість мого життя. Звичайно, я захотіла розібратися у цій темі. Хоча б спробувати розібратися», — пояснила Оксана Цибуля

 Читайте також: «Шукачі пригод» — новий проєкт про пригоди Чернігівщиною на Суспільному

Пізнавальна програма «Небезпечна зона» складається з 24 окремих епізодів, зйомки яких не випадково відбувалися на локаціях Дніпропетровської та Запорізької областей, адже ці регіони більше, ніж інші території України, страждають від промислового забруднення повітря, ґрунту та водойм. 

«Зйомки відбувалися у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Є багато різних статистичних даних по забрудненню цих територій. Але головна мета — не в тому, щоб озвучити чергові статистичні дані про те, як все погано. Головна мета — показати причинно-наслідковий зв’язок і донести, що кожна людина може вплинути на екологічну ситуацію та змінити її. Наприклад, відмова від одного поліетиленового пакета — це вже допомога нашій планеті. У проєкті ми розповідаємо історії звичайних людей, які, змінивши свої звички, почали змінювати світ навколо», — розповіла Оксана Цибуля.

На UA: ДНІПРО впевнені, що цей проєкт надихне жителів регіонів на правильні висновки та збільшить кількість екологічно свідомих людей, які розуміють  нерозривність ланцюжка «я – місто – регіон – країна – світ». «Небезпечна зона»  — це про те, що бути екосвідомим просто й дешево, що зберегти планету легко, і про те, що все має «ефект метелика».

Продюсер Дніпровської філії Суспільного Влад Зінкевич:

«Проєкт “Небезпечна зона” розповідає, як ми впливаємо на екологічний стан довкілля. І якщо в уяві одразу постає якась глобальна й незалежна від конкретної людини картина, то цей образ помилковий. “Небезпечна зона” — проєкт про те, як ми вбиваємо не лише планету, а й своє здоров‘я щоденними вчинками. Про те, як індустріальні регіони піддаються негативному впливу заводів. Що з цим робити? Що кожен з нас може змінювати щодня на краще, розповість цей проєкт».

15 лютого проєкт «Небезпечна зона» можна дивитися в режимі онлайн на офіційній сторінці  Дніпровської філії Суспільного.