На даху Білицької школи, що на Полтавщині, встановили сонячну електростанцію

14:41, 13 сер. 2019
 
На даху Білицької школи, що на Полтавщині, встановили сонячну електростанцію

Школу облаштували двадцятьма сонячними панелями. На це витратили 120 тисяч гривень, каже керівник школи Іван Данько. Гроші – виграли, пояснює він. Навчальний заклад взяв участь у конкурсі і два роки тому виграв грант від німецького фонду «URBIS».



Ось тут, у Біликах, що у Кобеляцькому районі  в рамках проекту «Перша зелена школа у Полтавському регіоні» відкрили сонячну електростанцію на даху навчального закладу. 



Це – ініціатива керівника школи Івана Данька. 

Продовжує керівник Білицької школи №2 Іван Данько: «Було прораховано, що потрібно зробити з термомодернізації школи, як навчальний заклад потрібно утеплити зсередини і ззовні».

Зробили енергоаудит закладу, отримали енергетичний паспорт міжнародного зразку та подали документи на конкурс від німецького фонду «URBIS», каже Іван Данько. Допомогала йому з цим Лідія Чернига. 

Волонтерка проекту «Перша зелена школа в Полтавському регіоні» Лідія Чернига розповідає: «Проектна робота, подача заявки, паралельно підписання договору про співпрацю. Підписантами були ГО «Еколтава», Кобеляцька районна рада та відділ освіти на користь бенефіціара школи. Після розгляду, вже у лютому 2018 року на сайті «URBIS» зявилася інформація, що «Еколтава» взяла цей грант для школи №2».



Встановила сонячну електростанцію на даху навчального закладу підрядна компанія «New Line Energy», каже Іван Данько. На усе витратили 139 тисяч гривень: 120 – це грантові гроші, 19 – пожертвували люди.

Керівник Білицької школи №2 Іван Данько каже: «Ми витрачаємо за рік на електропостачання 34 тисяч гривень. Ми плануємо, що зекономимо ці 34 тисячі гривень на благо району і нашої школи».

Продовжує фахівець організації «Еколтава» Максим Макуха: «Сама ідея цієї електростанції – це показувати, що 100% відновлювальне джерело енергії – це можливо. І для бюджетних закладів також. Не спричиняємо зміни клімату, це раз. По-друге, ми не забруднюємо повітря. І також ми не добуваємо вугілля».


Потужність сонячної електростанції, каже Максим Макуха, – 5 кіловат.

Розповідає, як вона працює: «На сонячні панелі, які знаходяться назовні, потрапляє сонячне світло, яке під дією фотоефекту виробляє постійний електричний струм. Ця сіра коробка, що в мене за спиною, називається інвертор, який переробляє постійний струм на змінний. І ось тут є лічильник, який буде пізніше замінений реверсним. Він рахуватиме кількість виробленої та спожитої енергії».

Керівник Білицької школи №2 Іван Данько говорить: «Лишилося тільки за допомогою «Полтаваобленерго», їхніх спеціалістів, переключити реверсний лічильник і все буде працювати. Договір підписаний, вони лише повинні виставити рахунок і видати акт».

Ввести станцію експлуатацію, каже Данько, планують з 1 вересня.