На Полтавщині не всі підручники для навчання мають учні 11-тих класів

19:28, 10 вер. 2019
 
На Полтавщині не всі підручники для навчання мають учні 11-тих класів

Таку інформацію журналістам Суспільного повідомила методистка обласних бібліотечних фондів Інституту післядипломної освіти Наталія Атахаджаєва. За її словами, нині ці школярі забезпечені підручниками на понад 76 відсотків. Для 11-класників повністю є підручники з української мови та літератури, зарубіжної літератури, також – з алгебри та геометрії. Частково є з англійської мова, правознавство, захисту Вітчизни  та природничих наук, розповіла Наталія Атахаджаєва.

Це 11-А клас Розсошенської гімназії, що у Щербанівській громаді. Урок англійської мови нині тут проводять без підручників.

Тетяна Малука, одинадцятикласниця Розсошенької гімназії говорить: «За відсутності підручників на уроках ми займаємося за допомогою електронних, які у нас показуються на дошці. Також ми можемо їх скачувати на свій телефон та працювати на уроках».

Лідія Данилевська, учителька англійської мови каже: «Ми маємо у класі оснащення, яке дозволяє нам використовувати електронний підручник. Діти інколи забувають друкований підручник вдома, говорять, що через це не можуть виконати вправу, не можуть читати або їм не зручно. А електронний підручник вони не забувають ніколи, бо їхній ґаджет завжди з ними».

Ця школа забезпечена підручника для 11-класників на 85 відсотків, розповідає методистка відділу освіти Щербанівської сільради Леся Осадча. Нині, каже, вони продовжують надходити.

Леся Осадча, методистка відділу освіти Щербанівської сільської ради каже: «Не надійшли підручники з історії України (автор Власов, Кульчицький) рівень стандарту та профільний. Також профільний рівень Всесвітньої історії і підручник з англійської мови. Немає поки підручників обов’язково-вибіркових предметів: інформатика та технології».

Підручники для навчання обирали вчителі, пояснює Леся Осадча.

Леся Осадча, методистка відділу освіти Щербанівської сільської ради каже: «Голосують. Це здійснюється в системі ІТС «ДІСО» (Державна інформаційна система освіти). Потім Міністерство освіти визначає авторів. Після цього формуються тиражі. Відповідно до того, якого автора замовила та чи інша школа, вони отримують ці підручники».

Загалом до області не надійшло близько 24 відсотків замовлених підручників для 11 класів, каже представниця обласного інституту післядипломної освіти Наталія Атахаджаєва.

Наталія Атахаджаєва, методистка обласних бібліотечних фондів Інституту післядипломної освіти говорить: «Предмети з яких не надійшло жодного підручника: технології, мистецтво, інформатика. Є предмети, підручники з яких з максимальної кількості авторів надійшли в мінімальній кількості, – це історія України та всесвітня історія».

В Інституті модернізації змісту освіти, який займається доставкою підручників, журналістам Суспільному на запит відповіли:

«До обласних книжкових баз, зокрема до Полтавської області, вже надійшло 84,6 відсотків підручників для 11 класу. Наразі здійснюється доставка 14,5 відсотків підручників до вищезазначених баз. Органи управління освітою зобов’язані здійснити доставку підручників до закладів освіти, протягом 15 календарних днів з дня їх надходження до обласних книжкових баз»

Наталія Атахаджаєва, методист обласних бібліотечних фондів говорить: «Міністерство освіти не пояснює причини: чому підручники ще не надійшли вчасно до областей. Чи не надрукувало їх видавництво, чи не вистачило грошей, якими фінансується видавництво».

Чому підручник для одинадцятикласників не надійшли вчасно і коли надійдуть всі – в Інституті модернізації змісту освіти Суспільному не відповіли.

Загалом для учнів 11 класів цьогоріч надрукували понад п’ять з половиною мільйонів книжок, повідомили в Інституті.