У Полтаві вшанували визволителів міста

15:06, 23 вер. 2019
 
У Полтаві вшанували визволителів міста

Поклали квіти до Вічного вогню на Меморіалі Солдатської Слави та вшанували загиблих визволителів сьогодні у Полтаві. Так розпочали святкувати День міста в обласному центрі.

 

Зранку із квітами та прапорами біля Меморіалу Солдатської Слави у колону шикуються ветерани, студенти та інші жителі міста.

Прийшла на покладання Євдокія Соколенко: «Я прийшла ще й пом’янути свого батька, який після війни помер. Йому було 19 років, коли забрали в армію. Пройшов всю війну у розвідці. Кожен рік я приходжу сюди і часто буваю тут у день смерті батька».

У формі та з квітами у колоні Анатолій Наріжняк. Прийшов, каже, вшанувати рідних: «Усіх родичів-чоловіків забрали на фронт: батька і 5 братів. Усі лишилися живі, але були поранені. Мені було сім, коли почалася війна. Те, що пов’язане з війною, я бачив у поранених. Повністю одна школа у Челябінській області була виділена для поранених».

Близько 10-ї колона рушає до Вічного вогню. Тут – вшановують загиблих. Далі – покладають квіти. Першими це роблять ветерани та діти війни. 90-річна Антоніна Мартинівна принесла з собою фотографію. Каже: «50 років живу у Полтаві і 50 років ходжу до Вічного вогню, бо я знаю війну, знаю, скільки загинуло. Ось загинув і мій дядько рідний. У 1941 році за Київ загинув безвісно. Бо був наказ затопити флотилію. Вони вийшли на лівий берег і рубали німців, а німці їх. Тому нема місця його захоронення ніде».

Євгенію Балигіну було 12, коли почалася війна. Він говорить:  «Був у Мелітополі у бабусі, потім окупували тодішній Дніпропетровськ. Жив там у часи окупації. Це не моє свято, це свято України. Це обов’язок усіх – віддавати належне і вшанувати пам’ять».

Нагадаємо, під час Другої світової війни Полтаву окупували 18 вересня 1941. Звільнили її 23 вересня 1943. Цього дня і відзначають свято міста.