ДБР оголосило в розшук Костянтина Жеваго

18:45, 9 жов. 2019
 
ДБР оголосило в розшук Костянтина Жеваго

Колишнього нардепа-мажоритарника від Полтавщини Костянтина Жеваго оголосили в розшук в Україні і планують оголосити у міжнародний. Про це на брифінгу у Києві повідомив директор Держбюро розслідувань Роман Труба. За його словами, 27 вересня Жеваго вручили підозру щодо причетності до схеми з розтрати та легалізації 2,5 мільярдів гривень банку «Фінанси та Кредит». Зробили це заочно, бо на виклик в Держбюро він не з’явився. У Фонді гарантування вкладів раніше повідомляли, що з банку Жеваго незаконно вивели 5 мільярдів гривень.

За словами глави ДБР, також у планах обрати Жеваго запобіжний захід у вигляді арешту. Аби отримати коментар щодо цього ми намагаємося зв’язатися із Костянтином Жеваго.

За інформацією ДБР, офшорна компанія з 2007-2014 роки відкрила кредитні лінії в іноземних банках. А банк «Фінанси та кредит» поручився за неї заставою в понад 113 мільйонів доларів. 2015-ого іноземні банки стягнули з рахунків «Фінанси та кредит» ці гроші. Заставу вони списали одразу після того, як банк оголосили неплатоспроможним. Понад 97,5% акцій цього банку належали Костянтину Жеваго.

Він був депутатом Верховної Ради від 3 до 8 скликань, зокрема від «Блоку Юлії Тимошенко» та як самовисуванець. 2019-ого він балотувався до парламенту в Горішніх Плавнях (150-й округ), але програв представнику партії «Слуга народу» Олексію Мовчану. У Парламенті був із 1998.

Костянтин Жеваго – власник або акціонер з контрольним пакетом акцій близько 60 підприємств. Контролює компанії в гірничорудній і металургійній галузях, судно- та машинобудуванні, у виробництві великовантажних автомобілів, фармакології та харчопромі.

Володіє полтавським футбольним клубом «Ворскла». Йому 44 роки. Народився в сім’ї гірничого інженера у селищі Іультин (це Чукотка, Магаданська область, що в Росії). Виріс у Запорізькій області. Мешкає у Києві.