Пройти обстеження на рак грудей запрошують жінок в онкодиспансері

10:30, 22 жов. 2019
 
Пройти обстеження на рак грудей запрошують жінок в онкодиспансері

З 21 по 25 у Полтаві жінки можуть перевірити молочні залози без направлення від сімейного лікаря. Зробити це можна в обласному онкодиспансері щодня з 14-ї до 16:30. Про це журналістам Суспільного повідомив головний лікар обласного онкодиспансеру Орест Вовк. 

 

44-річна Світлана Миколаєнко прийшла до обласного онкодиспансеру, щоб перевірити молочні залози. Спочатку спілкується з лікаркою, далі – огляд та призначає лікування.

Світлана Миколаєнко каже: «Я народила дитину. Це було шість років тому. Думала, що годуватиму, але не склалося. Два тижні я її прогодувала і з’явився у мене мастит. Мені зробили операцію. Вперше я зробила мамографію 15 років тому. Усе було добре. Цього разу вирішила прийти, щоб знову перевіритися».

Онкологиня Ніна Микуця каже: «Ми приймаємо їх у цьому кабінеті. Робимо огляд молочних залоз. Якщо ми запідозрюємо утворення, тоді призначаємо мамографію або УЗД молочних залоз. Потім вони до нас повертаються і ми вирішуємо, що з цим робити».

А у цьому кабінеті проводять ультразвукове дослідження. На екрані лікарка може побачити патологію молочних залоз.

Лікарка з ультразвукової діагностики Тетяна Ступіна каже: «Є спеціальний датчик для діагностики молочної залози. Проводимо по тілу й бачимо усе на екрані. Доброякісні пухлини відрізняються від злоякісних формою, розміром, щільністю. Таким чином ми або підтверджуємо діагноз, або його спростовуємо».

За допомогою ультразвукового дослідження обстежила груди Марія Рябенька. Вона каже: «Лікар сказав, що усе добре. Немає ніяких новоутворень. На УЗД сказали те ж саме. Давно хотіла перевіритися, але ніяк не могла зібратися. Чотири роки тому, після народження дитини, востаннє перевіряла».

Також молочні залози перевіряють за допомогою ось такого мамографа.

Рентген-лаборантка Ірина Панова каже: «Приходить жінка, кладе молочну залозу, притискається і робиться знімок. На знімку потім видно чи є там патологія, чи немає. У кожного свій больовий поріг. Комусь просто неприємно, комусь дуже боляче. Дуже боляче тому, у кого є патологія».

Обстеження в обласному онкодиспансері без направлення сімейного лікаря організовують в рамках всеукраїнського дня боротьби із раком молочної залози.

Головний лікар обласного онкодиспансеру Орест Вовк каже: «Суть таких днів полягає у тому, що жінки, які не відчувають клінічних симптомів, не пальпують самі себе. Коли ми дивимося, бачимо, що незначна проблема на погляд жінки може стати серйозною проблемою. Тому акцент на тих жінок, які не мають ніяких клінічних проявів».

За словами Ореста Вовка минулоріч під час таких обстежень до онкодиспансеру звернулося близько 300 жінок. У трьох виявили рак молочної залози.