Рушники для Свято-Миколаївського храму Полтави вишивають волонтерки загону «Невтомні бабусі»

16:42, 22 жов. 2019
 
Рушники для Свято-Миколаївського храму Полтави вишивають волонтерки загону «Невтомні бабусі»

Готують 20 рушників. Працюють з травня на базі міської бібліотеки. Роблять це 15-ро жінок.



Вишивають рушники та співають українські пісні. Так волонтерки створюють оздоблення для Свято-Миколаївського храму. Раз на місяць 15-ро жінок збираються тут і вишивають. Називають себе «Невтомними бабусями».

Волонтерка Лідія Степаненко розповідає: «Я йду сюди як на свято. Воно так і є!  Вишивала зі зразка.  Не просто хрестики вишивала, а вкладала в цей рушник певний зміст».



А ці три рушники вишила Віра Гордівська.

Волонтерка Віра Гордівська каже: «Як казала моя бабуся: я народилася з голкою в руках.  Люблю вишивати із дитинства. Це – моя відрада. Я вранці вишиваю, в обід і ввечері і вночі, коли не спиться. Ось мої два рушники. Їх вже вишила, зараз працюю над третім. Це – божники – спеціальні рушники, які чіпляють тільки на ікони».



Всі рушники розміром 30 на 140 сантиметрів. Кольори ниток –   помаранчевий, жовтий і коричневий.

Волонтерка Зоя Дацько додає: «Цей рушник я вже закінчила.  Він називається «Земля». Ось такі кольори були по схемі: підібрала, вишила. «Земля», бо вона зв’язує нас з попередніми поколіннями, сучасним і майбутнім.  Другий рушник вишила, то це мій авторський візерунок. Навала його «Абрикосовий сад».



Для виготовлення 20 рушників майстрині витратили близько 10 метрів тканини, розповідає волонтерка Людмила Заливча.

Волонтерка Людмила Заливча продовжує: «Отець Олександр зі Свято-Миколаївського храму Полтави сказав, що в  них не вистачає рушників на оздоблення ікон.01:23-01:26 Ми їм пообіцяли,що ми зробимо це.  Ми – на фініші. Запланували 20 рушників, то 15 із них уже готові, 5 – майже готові. Жоден рушник не повторився».



За словами Людмили Заливчої, рушники закінчать вишивати до кінця місяця. До Свято-Миколаївського храму їх передадуть на початку листопада.