На трасі Київ-Харків поблизу Решетилівки люди на дві години перекрили рух транспорту

18:04, 15 лис. 2019
 
На трасі Київ-Харків поблизу Решетилівки люди на дві години перекрили рух транспорту

Жителі навколишніх сіл вимагали увімкнути опалення у дитячих садках та школах району. Тепла немає, бо райрада заборгувала постачальнику газу. 

Біля міста Решетилівка люди перекривають рух транспорту по трасі Київ-Харків. Cмугу перекривають щоп’ять хвилин. Потім транспорт пропускають. Так вимагають увімкнути опалення у дитячих садках та школах району.

Віктор Ільченко, учасник акції (село Шамраївка) каже:  «Діти мерзнуть. Канікули продовжують. З якої це радості? Сказали заплатить, наша сільрада перерахувала одну суму, потім кажуть ще одно. Дитина посіла перше місце на олімпіаді, друга друге місце посіла. Чому вони мають страждати і сидіти вдома?» 

Роман Сметанюк, водій стоїть у заторі говорить: «Супер. Люди молодці. Значить їх вже достали, якщо довелось сюди вийти їм. Я їх розумію. Молодці українці. Витребують те, що потрібно. Он же на плакатах що написано? «Не порушуйте права дітей». Значить за дітей люди ходять не просто так».

На акції працюють дванадцятеро поліцейських.

Тетяна Порохня, поліцейська каже: «Наша задача охорона публічного порядку. Щоб люди не травмувалися, щоб не було сутичок».

Через півтори години до людей приїхав голова Решетилівської райради Сергій Колотій. Він говорить: тепла немає, бо райрада заборгувала постачальнику газу – 1 мільйон 800 тисяч гривень.

Сергій Колотій, голова Решетилівської райради говорить: «Кожен рік держава нам давала дотацію. Наш Решетилівський район був дотаційним. Ми ніколи не обходилися без державних грошей. Але в цьому році держава нам не дала дотацію, якою ми б могли закрити наші борги».  

За словами Сергія Колотія, нині в школах Решетилівського району продовжили канікули ще на тиждень – до 25 листопада – поки райрада збиратиме гроші на часткове погашення заборгованості, а це 400 тисяч гривень. 

Нині без опалення у Решетилівському районі 11 шкіл, 9 дитсадків та 7 навчально-виховних комплексів. За словам голови райради, з 18 листопада опалювати почнуть 3 дитсадки та 5 шкіл. Нині без опалення і дитсадок у селі Демидівка.

«Це в нас ігрова кімната, де дітки граються. Тут дітки граються, займаються. І ось наш градусник, на даний момент тут 11 градусів тепла», – розповіла завідувачка дошкільного закладу Наталія Омельченко.

На вимушених канікулах із кінця жовтня і місцеві школярі.

«Мене звуть Маша і я дуже хочу, щоб затопили у школі, бо ми завжди сидимо в курточках і пишемо ось так. Набагато тепліше надворі, ніж у школі. У нас був навіть перший урок надворі», – розповіла учениця місцевої школи Марія Студент.

Загальна сума боргу за газопостачання – понад 2,5 мільйони гривень. Після запуску опалення, борг будуть сплачувати поступово, каже голова райради Сергій Колотій.