2% медзакладів Полтавщини не уклали договори з Національною службою здоров’я

17:43, 16 лис. 2019
 
2% медзакладів Полтавщини не уклали договори з Національною службою здоров’я

Відтак з 2020 року вони не зможуть отримувати фінансування із державного бюджету, розповів Суспільному голова служби здоров’я Олег Петренко. Ті 98 % медзакладів області, які уклали угоди - отримуватимуть гроші від держави, аби надавати послуги пацієнтам безкоштовно.

«Це і первинна допомога, і екстрена, спеціалізована амбулаторна і стаціонарна, паліативна, реабілітаційна, допомога внаслідок пологів і вагітності, і дітям. Всі види медичної допомоги замовляються і оплачуються в межах договорів з Національною службою здоров’я. Починає реалізовуватись програма медичних гарантій. Це те, що називається гарантованим державою всім пакет медичних послуг», – каже голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

«У 2020 році почнуться зміни в ланці вторинної, так званої, спеціалізованої допомоги. І ми будемо впроваджувати ті ж правила, які зараз використовуються на первинній ланці. Щоб пацієнт мав доступ до прозорої і зрозумілої системи надання послуг на вторинній ланці. Для цього потрібна підготовка системи, щоб лікарні змогли заключити договір із НСЗУ», – говорить заступниця директора Північного департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Щоб отримувати медичнв послуги безоплатно, пацієнти мають укласти договір із лікарем. Це зробили майже 80 відсотків населення Полтавщини, розповів директор обласного Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. Ці зміни впроваджують у рамках медичної реформи.

Вона в Україні розпочалася у жовтні 2017-ого. Тоді її ухвалили у Верховній Раді. Із січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впроваджувати зміни в охороні здоров’я. Першим етапом була зміна фінансування медзакладів, що надають первинну допомогу. У квітні 2018-ого пацієнти почали укладати договори із сімейними лікарями.