День Гідності і Свободи в Україні. Хронологія

15:11, 21 лис. 2019
 
День Гідності і Свободи в Україні. Хронологія

День Гідності і Свободи в Україні відзначають із 2014-ого. Його встановили указом п’ятого президента Петра Порошенка. Це – на честь початку 21 листопада двох революцій: Помаранчевої та Революції Гідності. 

Події Помаранчевої революції почалися 22 листопада 2004. За день до цього був другий тур президентських виборів. Центрвиборчком оголосила попередні результати – чинний тоді прем’єр-міністр Віктор Янукович перемагав кандидата від опозиції Віктора Ющенка. Це суперечило результатам екзит-полу. Ющенко заявив, що підрахункам не довіряє, закликав людей вийти на Майдан і підтримати його. Заявив про фальсифікацію.

На мітинги виходили в Києві та інших містах із помаранчевими символами – це колір передвиборної агітації Ющенка.

Водночас в країні відбуваються мітинги на підтримку Януковича.

3 грудня Верховний Суд України визнає результати голосування недійсними і призначає повторні вибори.

Вони відбулися 26 грудня 2004. Переміг Віктор Ющенко.

Присягу він склав 23 січня 2005, тоді ж і заступив на посаду президента.

Революція Гідності у Києві почалася 2013. 21-го листопада уряд Миколи Азарова відклав підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

На знак протесту в центрі столиці зібралося близько тисячі людей. Вимагали підписання угоди, відставки Кабміну, проведення позачергових виборів президента й уряду

29-го листопада тодішній президент Віктор Янукович так і не виконав обіцянку підписати угоду.

1 грудня 2013 до протестів долучилося від п’ятисот тисяч до мільйона людей з усіх областей країни.  Тоді ж уперше спробували штурмувати Адміністрацію Президента. А за тиждень у Києві відбувся «Марш мільйонів» і з’явилися перші барикади. Революція Гідності почалася.

У ніч із 10 на 11-те грудня 2013-ого силовики зробили першу спробу зачистити Майдан.

На п’яту ранку мітингувальників в центрі Києва було близько 10 тисяч.

Вранці 20 лютого протестувальники перейшли у наступ з вимОгою повернутися до Конституції 2004-го року. Проти мітингарів застосували вогнепальну зброю.

О 22:17 Верховна Рада ухвалила постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України». Дії силових структур визнали незаконними.

Наступного дня – близько першої – Верховна Рада ухвалює закон про відновлення дії окремих положень Конституції Україні 2004-го. Силовики та спецтехніка залишають урядовий квартал. На Майдані - прощаються із загиблими.

Загалом з 18 до 21 лютого загинули понад 100 осіб. Їх назвали «Небесною Сотнею».

Полтавці на «Євромайдан» вперше вийшли  22 листопада 2013 року під будівлю обласної адміністрації.

30 листопада на площу до Полтавської ОДА вийшло приблизно вісімсот людей з плакатами та прапорами України і Євросоюзу. Це – реакція полтавців на розгін Євромайдану, який відбувся вночі у Києві.

Новий рік та Різдво мітингувальники зустріли на площі. У кінці січня та до 16 лютого утримували частину приміщення обласної адміністрації.

19 лютого влаштували протестні акції: перекривали рух в центрі міста, пікетували будівлі ОДА, СБУ та МВС. Спалили офіс Партії Регіонів і розпочали штурм обладміністрації. Охороняти приміщення прибули 200 правоохоронців. Натовп відступив.

21 лютого полтавці знесли пам’ятник Леніну.

22 лютого Верховна Рада відсторонила від виконання обов’язків Президента Віктора Януковича.

23 лютого полтавці почали розбирати барикади на площі, де влаштували Євромайдан.