Депутати Полтавської облради звернулися до президента та парламенту щодо ринку землі

18:21, 29 лис. 2019
 
Депутати Полтавської облради звернулися до президента та парламенту щодо ринку землі
Блокування трибуни, бійки та звинувачення до голови облради в незаконно скликаній сесії. Таким було позачергове засідання сесії облради 29 листопада. Зібралися депутати, щоб звернутися до Верховної ради та президента із пропозиціями щодо майбутнього продажу земель сільськогосподарського призначення.
 
Позачергову сесію облради починають з бійки.
Усе тому що на початку сесії десятеро депутатів заблокували трибуну. Серед них – Ірина Степаненко. Вона каже: система голосування несертифікована. А сесію скликали із порушенням регламенту. Депутатка Ірина Степаненко пояснює, у чому полягають порушення:
 
"У 8 годині вечора (28 листопада – ред.) тільки надали депутатам документ. Розпорядження о 10 ранку (29 листопада – ред.) не було. Ми не проти розгляду питання на сесії. Але тільки у законний спосіб".


Голова обласної ради Олександр Біленький каже, що порушень не було
:
"Відповідно до регламенту голова обласної ради за день може зібрати позачергову сесію. Що було і зроблено. Перешкоджання роботи Полтавської обласної ради, сесії обласної ради – це питання буде розглядатися в іншій площині. Будуть подані запити у відповідні правоохоронні органи, щоб надали оцінку даній ситуації".
 
Зрештою депутати затверджують порядок денний – за півгодини від початку засідання. У порядку денному – 2 питання: це звернення до Верховної ради щодо закриття сільських закладів освіти та земельної реформи. Це текст звернення до президента України, голови парламенту, прем’єр-міністра та нардепів від Полтавщини:
"Ми, депутати Полтавської обласної ради пропонуємо припинити кроки по форсуванню розгляду законопроєктів, спрямованих на запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні, в тому числі законопроєкту № 2178-10. При розгляді законопроєкту в другому читанні просимо врахувати пропозиції викладені в додатку".
 
Автор проекту звернення – депутат обласної ради Володимир Куцовол. Вік розповідає про правки, які є в документі:

"Ми спільно з фермерами, аграріями Полтавщини, разом із всеукраїнською аграрною радою напрацювали проект правок до закону 2178. Ми просимо, щоб у законопроекті не було юридичних осіб. Друге – юридичні особи, фізичні особи-іноземці - тільки через референдум. І концентрація землі: на одну фізичну особу - 500 гектар, у загальному користуванні не більше 20 тисяч гектар. У даному законопроекті пропонується тільки у власність 200 тисяч. А землекористування взагалі необмежене".

Це звернення депутати підтримують.
Серед тих, хто підтримав – депутат Микола Бондар:
"Я підтримав звернення. Я ринок землі не підтримую зовсім. Він не на часі. Може через років 5-6. Коли ми приймемо усі відповідні закони, наведемо порядок Держгеокадастрі. І коли відновимо свої кордони".

Проти проголосував депутат облради Микола Жук. Пояснює чому:
"Я не підтримав. Бо воно суперечить моїм переконанням. А саме: не можна зовсім поки продавати землю. Треба навести елементарний порядок землі. А в нас 40 % не платять податки за землю".
 
Згідно із законопроектом щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, власниками ділянок можуть бути громадяни, юридичні особи, територіальні громади та держава. Також компанії, кінцевими власниками яких є іноземці. Максимальна концентрація землі у власності не перевищує 35 % земель громади, 8 % області та піввідсотка земель країни. Орендар має перевагу на купівлю земельної ділянки. Загалом обіг земель планують розпочати із 1 жовтня.
 
Нагадаємо, 13 листопада законопроект щодо продажу землі у першому читанні підтримали 240 народних депутатів. Це від «Слуги народу та позафракційні. «Батьківщина», «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа за життя» голосували проти. Загалом 5 політичних сил не віддали жодного голосу «за». У другому читанні голосуватимуть у грудні.