«Історії (пост)індустріального Львова» — прем’єра на Суспільному

«Історії (пост)індустріального Львова» — прем’єра на Суспільному

10 гру. 2021

11 та 12 грудня о 19:30 телеглядачі UA: ПОЛТАВА та усіх регіональних філій Суспільного побачать перші дві серії документального серіалу «Історії (пост)індустріального Львова». Стрічка розповідає про те, як  після Другої світової війни радянська влада перетворювала Львів у промисловий центр, як ця індустріалізація вплинула на місто, кількість його мешканців та інфраструктуру. Які виробництва насправді ховалися за вивісками деяких львівських промислових гігантів? Як працювалося у цехах і чим підприємства намагалися зайняти своїх працівників поза роботою? 

Читайте також: Проєкт «На згадку» про депортованих українців покажуть регіональні телеканали Суспільного

Фільм «Історії (пост)індустріального Львова» базується на розповідях львів’ян-працівників індустрії, унікальних документальних архівних відеокадрах та фотографіях. Героями стрічки стали робітники заводів, що розгорнули виробництво у Львові в другій половині XX століття. Всього телеглядачі побачать 5 серій проєкту.

Онлайн дивитися прем’єру можна на ютуб-каналі Суспільне Львів (налаштовуйте сповіщення за лінком) або на сайті телеканалу. 

Фільм переміг у відкритому конкурсі проєктів «Створюй із Суспільним» у 2020 році. Над ним працювала команда «Привіт/production» спільно з Центром міської історії.

23 жовтня у Львові відбувся допрем’єрний показ «Історій (пост)індустріального Львова» для істориків, журналістів та героїв документального фільму.

«Фільм відвертий, без нальоту пафосності та радянщини», — сказав один із героїв фільму Андрій Булат в обговоренні після передпоказу.

Як раніше зазначала продюсерка стрічки Юліанна Сліпченко, «для команди цей фільм став несподіваним відкриттям іншої історії Львова — індустріальної», а метою роботи було «передати глядачеві звичайні спогади наших героїв про те, як вони облаштовували своє житло, ходили у кіно чи проєктували автобуси для космонавтів».

Дослідниця Центру міської історії, експертка кінострічки Ірина Склокіна переконана, що «індустрія грала системотворчу роль у всьому світі у ХХ столітті, а отже, увага до її історії дозволяє говорити про глобальну історію нашої країни, а не тільки про її соціалістичну добу».

Продюсерка Суспільне Львів Ірина Сандуляк анонсує, що стрічка «Історії (пост)індустріального Львова» — про дуже бурхливий період у новітній історії міста, коли «абсолютно різні люди потрапляли до повоєнного Львова, як вони міняли це місто під себе або ж намагалися підлаштуватися до нового оточення».

Нагадаємо, телеканал UA: ПОЛТАВА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитись телеканал UA: ПОЛТАВА можна в ефірі та онлайн на сайті філії. 

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: