Як долають стереотипи та обмеження — розкажуть герої проєкту «Сильні. Другий сезон» на Суспільному

Як долають стереотипи та обмеження — розкажуть герої проєкту «Сильні. Другий сезон» на Суспільному

17 гру. 2021

З 18 грудня щосуботи о 19:15 на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема на UA: ПОЛТАВА, стартує другий сезон проєкту «Сильні. Другий сезон». Це 12 відео, які підтверджують: для сильної духом людини немає нічого неможливого. 

Читайте також: «Бонжур, Париж!»: як Дитяче Євробачення-2021 відкрили онлайн

Герої документальних фільмів «Сильні. Другий сезон» надихають і додають впевненості, що будь-які труднощі можна долати, вони щодня мотивують себе, стають сильнішими, перемагають свої страхи та упередження суспільства. Це особисті історії людей, які долають стереотипи та обмеження, що ставлять перед ними обставини. 

Читайте також: Польові дослідження українських регіонів

«Сильні. Другий сезон» — один із 68 проєктів, які минулого року відібрали на конкурсі «Створюй із Суспільним», та один із п’яти, які пройшли підготовку з командою Суспільного Дніпра. Це продовження проєкту «Сильні», який став одним із переможців конкурсу «Створюй з Суспільним» 2018 року, а прем’єрний показ відбувся восени 2019 року в ефірі всіх регіональних телеканалів. 

За словами авторки проєкту Оксани Коновець, географія другого сезону вийшла за межі мегаполіса Дніпра. Нові історії — про героїчних та сильних людей, що живуть у невеликих містах та селах Дніпропетровщини. 

«Після зйомок першого сезону “Сильних” я зрозуміла, що в мене ще залишилося багато нереалізованих ідей, нерозказаних людських історій та героїв, які живуть в маленьких містечках і селах Дніпропетровщини. Тому під час роботи над другим сезоном наша знімальна група багато подорожувала регіоном, — розповідає Оксана Коновець. — Усі наші герої вражають, а їхні історії змушують задуматися, бо вказують на великі проблеми, які є в нашому суспільстві, в культурі спілкування та ставленні одне до одного. Прикро було почути розповіді батьків дітей із синдромом Дауна — вони об’єдналися у громадську організацію “Сонячні діти Криворіжжя” та роблять усе від себе залежне, щоби їхні діти інтегрувалися у суспільство. Одна мама розповідала, що коли її донька Злата приходила гратися у пісочницю, матері дітей без особливостей розвитку панічно забирали їх звідси, аби тільки вони не гралися з “сонячною дитиною”. Хотілося, щоби наші фільми сприяли зростанню в суспільстві толерантності до людей, дітей, які чимось відрізняються. Але, зрештою, усі ми різні, кожен — по-своєму».

«Другий сезон проєкту "Сильні" ще більш емоційний, він розчулює, — говорить продюсер Суспільне Дніпро Влад Зінкевич.  — 12 історій, які знайшла авторка Оксана Коновець, сповнені мотивації та стійкості духу. Чого вартує лише історія паралімпійця, призера Антона Коля, який став героєм першого випуску. Його не зламали ті труднощі, з якими він зіткнувся на шляху до своїх медалей. Сьогодні ж чоловік мотивує інших. Пожежник, волонтер, офіцерка громади, спортивний тренер — за цими, ніби звичними для нас словами, ховаються незвичні та особливі долі тих, про кого розповімо у цьому проєкті».

Тож проєкт «Сильні. Другий сезон» розкаже історії Антона Коля, якого виховували  у дитячому будинку, жив у геріатричному пансіонаті, а зараз має родину та здобуває медалі на Паралімпіадах, та Андрія Данилова, який тренує дітей із порушеннями опорно-рухового апарату. 

Автори проєкту торкнулися тем ейджизму та сексизму. Є серія про Ірину Соколову, балерину-аматорку, яка почала тренування у віці 60+ та Аню Михайлову, яка стала реабілітологинею у 18 років. А Катерина Бідило з легкістю виграла серйозний конкурс на посаду поліцейської офіцерки громади. Один день знімальна група провела з Василем Горбенком. Він ще у дитинстві втратив зір, але це не завадило йому стати чемпіоном світу з шашок.

Торкнулися і наболілого — у волонтерському притулку «Рукавичка» спілкувалися з жінками та їхніми дітьми, які переховуються від агресивних чоловіків. А герой одного з сюжетів Фаліку Бамба з Африки розказав, як стикається з проявами расизму в Дніпрі. Захопилися мужністю і сміливістю ветерана АТО Михайла Михайлова, а також пожежника-рятувальника Максима Веклича, який в буквальному сенсі слова рятує людей від смерті. Своїм оптимізмом знімальну групу підкорила тріатлоністка Олександра Грішина, вона змогла після аварії стати першою українкою, яка подолала надважку дистанцію на марафоні в Ізраїлі.

Документальні історії з циклу «Сильні. Другий сезон» дивіться на ютуб-канал Суспільне Дніпро та на сайті dp.suspilne.media

Нагадаємо, телеканал UA: ПОЛТАВА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитись телеканал UA: ПОЛТАВА можна в ефірі та онлайн на сайті філії. 

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: