«Маланку не зупинити» — Суспільне покаже традиційне етнодійство Буковини

«Маланку не зупинити» — Суспільне покаже традиційне етнодійство Буковини

12 січ. 2022

15 січня о 12:30 дивіться на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема на UA: ПОЛТАВА, спецпроєкт «Маланку не зупинити» — про традиції маланкування. Ефір готує команда Суспільне Буковина.

15-16 січня у Чернівцях відбудеться «Фестиваль Маланок 2022», який інформаційно підтримує Суспільне Буковина. Журналісти мовника запросили до ефірної розмови організаторку дійства та етнографиню, які розкажуть, чим відрізняється традиційна Маланка від переберії (карнавалу), а також про унікальні, притаманні лише Буковині, образи та костюми.

Команда Суспільного відшукала у власних архівах документальні кадри, які покажуть глядачам: як розвивався фестиваль Маланок у Чернівцях, як місцеві виготовляють маски та чим особлива красноїльська, вашківецька, суховерхівська, горбівська, чагорська Маланки. Крім цього, журналісти Суспільне Буковина готують включення наживо із площі Філармонії, де відбуватиметься хода учасників, тож глядачі зможуть насолодитися атмосферою дійства.

«Вперше український глядач має змогу побачити на телеекранах таке колоритне дійство, як фестиваль Маланок у такому масштабі. Здебільшого медіа обмежуються включеннями з місця подій, стрімами чи сюжетами. Ми ж вирішили показати, які Маланки бувають, чим відрізняються святкування від села до села. Великий спецефір на всіх регіональних мовниках Суспільного надасть нашому глядачу найширшу та найдетальнішу інформацію про карнавальне дійство у Чернівцях та Маланки в регіонах Буковини, а крім цього подарує неймовірну картинку, яка майже щороку змінює сірий січень на декілька днів. Отож, Маланку не зупинити!» — розповідає продюсер Суспільне Буковина Максим Волошин

Онлайн «Маланку не зупинити» можна дивитися можна на сайті UA: БУКОВИНА та усіх регіональних телеканалів.

Загалом, про святкування Маланки на Буковині розповідатимуть журналісти телеканалу UA: БУКОВИНАУкраїнського радіо Буковини та діджитал-команда Суспільне Буковина. Докладніше про це за посиланням.

Як на Буковині готуються до традиційної Маланки та яким буде свято цьогоріч — дивіться у відео.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Полавській області — це телеканал UA: ПОЛТАВА та Українське радіо Лтава

Дивитись телеканал UA: ПОЛТАВА можна в ефірі та онлайн на сайті філії. 

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: