Історії про перші бої та перемоги у спецпроєкті «Битва за Миколаїв» на Суспільному

Історії про перші бої та перемоги у спецпроєкті «Битва за Миколаїв» на Суспільному

25 лют. 2023

26 лютого о 21:00 на місцевих телеканалах Суспільного дивіться спецпроєкт «Битва за Миколаїв», який підготувала команда Суспільне Миколаїв

Читайте також: Героїчна оборона попри блокаду — документальний фільм Суспільного «Битва за Чернігів»

Спецпроєкт покаже ретроспективу подій, які відбувались у місті-герої Миколаєві та Миколаївській області на початку повномасштабного вторгнення російських військ: згуртованість містян, перші бої та перші перемоги, силу й сміливість кожного, хто в той чи інший спосіб став на захист рідного міста та області від окупантів.

«Команда Суспільне Миколаїв зробила величезну роботу з документування й відновлення хронології найважчих і найхаотичніших перших днів війни, які сміливо можна назвати вирішальними для Півдня», — зазначає шеф-редакторка новин Суспільне Миколаїв Олександра Предущенко.

Майже оточене з усіх сторін ворожими військами, відбивши щонайменше п’ять наступів, місто-герой вистояло. Про битву за Миколаїв розкажуть безпосередні учасники тих подій: військовослужбовці ЗСУ та Нацгвардії, очільники міста й області, поліцейські і прості жителі Миколаєва.

«Я бачила це на власні очі, сама робила все, що могла. Всі об’єдналися, кожен робив все, щоб наше місто вистояло. Попри думки деяких, що Миколаїв — проросійське місто і здасться без бою. Не здався! Та ще й "дав по зубах" загарбникам. Працювати над проєктом було дуже цікаво. Попри те, що ми були тут і продовжували роботу, навіть для нас деякі деталі боїв за Миколаїв стали новиною. А коли спікери, розповідаючи про оборону та бої за місто, згадували кумедні моменти, — це просто був вир емоцій», — розповідає співавторка спецпроєкту, продюсерка Суспільне Миколаїв Катерина Лисюк

Робота над фільмом тривала два місяці. Висвітлює події від 24 лютого до середини березня.

«Було морально складно згадувати в деталях перші дні війни, але робота над фільмом показала, наскільки ми всі стали сильніші. Миколаїв та його люди вже увійшли в історію як форпост Півдня, як ті, в кому дехто помилився, вважаючи, що місто паде. Записуючи кожен коментар, поринала у ті події та відчувала одне — гордість. Дуже приємно було, коли військові погоджувались на зйомки, адже розуміли, що про битву за Миколаїв треба говорити. Приїжджаючи у короткі відпустки з передової, хлопці знаходили час, щоб розповісти свої історії. Багато часу і зусиль, але сподіваюсь, що ця інформація буде корисною й цікавою і тим, хто переживав ці події тут, і тим, хто лише чув про Миколаїв», — зазначає співавторка спецпроєкту, кореспондентка Суспільне Миколаїв Валентина Гурова

За словами співавторки спецпроєкту, кореспондентки Суспільне Миколаїв Вікторії Андрушків, команда хотіла показати Миколаївщину очима військових та цивільних. 

«Військові, волонтери, місцеві жителі — ці люди згуртувалися і дали відсіч російським військам. Відстоюючи свою землю, вступали в запеклі бої, зупиняли голіруч російську техніку, виготовляли сотні коктейлів молотова. Дуже влучно сказав офіцер ОК “Південь” Віктор Бригінець про наших людей: “Досить потужне було угруповання, спроможне виконати задачу, поставлену вищим керівництвом рф, але вони не врахували ментальність українського народу та жагу до перемоги!”», — каже Вікторія Андрушків.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.