Як росія грабує культурну спадщину України — «Межі» з археологинею Евеліною Кравченко

Як росія грабує культурну спадщину України — «Межі» з археологинею Евеліною Кравченко

3 бер. 2023

Що сталося з культурною спадщиною Криму, хто відстежує вкрадені росією артефакти, що окупанти зробили з історією і культурою приазовських греків — 3 березня о 20:45 у проєкті «Суспільне. Спротив» та 5 березня о 16:30 дивіться на місцевих каналах Суспільного нове інтерв’ю «Межі». Розповідає історикиня, археологиня, співробітниця Інституту археології академії наук України Евеліна Кравченко. Інтерв’ю буде доступне для перегляду онлайн на ютуб-каналі Першого.

Читайте також: «Викрадення українських дітей — спроба росії знищити наше майбутнє», — інтерв’ю «Межі» з Азадом Сафаровим

Евеліна Кравченко 15 років працювала в Криму та є експерткою мережі Кримської платформи, фахівчинею з питань культурної спадщини, охорони пам’яток у Криму під час окупації півострова російською федерацією. Вона розповіла, що музейні експонати, які зберігаються у Криму зараз, фактично «висять у повітрі».

«Незаконне надбання росією не визнається світом, воно все нелегальне. За міжнародним правом ці експонати українські, але Україна їх не контролює. Це означає, що вони можуть бути переміщені, можуть бути не обліковані та не обраховані, відчужені у тих установ, у яких вони зараз зберігаються: у фондах, експозиціях, в архівах і так далі. Після окупації багато речей із Криму з’явилося на світових інтернет-аукціонах. Наші американські колеги звернулися до нас по коментарі, чи це речі з музеїв. Щиро кажучи, це важко було визначити. 

У 2022 році ми побачили вже в промовистому страшному прояві фінал цього процесу — вивезення колекцій з Херсонщини, Запоріжжя і Донеччини. На мій погляд, у 2014-2015 роках частина речей викидалася на чорний ринок несистемно, а потім цей процес хтось систематизував і ці речі зникли з нашого поля зору та не з’являлися на аукціонах. Тобто люди, які почали контролювати цей процес, просто перемістили колекції, причому навіть не на територію російської федерації, а на територію Криму», — обурюється Евеліна Кравченко.

На думку науковиці, культурна спадщина — археологія, архівні документи, художнє надбання, особливо картини — це надзвичайно ласий шматок чорного ринку. Росіяни від початку повномасштабного вторгнення вкрали в Україні десятки тисяч предметів мистецтва, зокрема артефакти, вік яких сягає кількох тисяч років. Це найбільша крадіжка предметів мистецтва з часів Другої світової війни, коли нацисти грабували Європу. Так росіяни мають на меті позбавити Україну її культурної спадщини.

«Культурна спадщина, так само як зброя, торгується на чорному ринку за готівку. Згідно з міжнародним законодавством за розміром, за грошовим обсягом, це ніяк не поступається кримінальним статтям. Власне тому низка міжнародних конвенцій прирівнює торгівлю культурною спадщиною до кримінального злочину, і це є воєнним злочином», — каже Евеліна Кравченко.

Читайте також: «Боротьба України з росією — це боротьба двох цивілізацій», — інтерв’ю «Межі» з істориком Ярославом Грицаком

Історикиня вважає: те, що зробила росія з Маріуполем та з історією й культурою приазовських греків,  —  такий самий злочин, як злочин проти кримських татар. 

«Це як радянський, сталінський злочин. Мені важко навіть говорити про це. Деякий час я працювала над оцінюванням проєктів українського культурного фонду і розкажу одну історію. Кілька років тому вчителька грецької мови із міста Сартана подала проєкт на фінансування — смішна сума, там щось десять тисяч гривень. Вона просила гроші на пензлики для того, щоб вчити дітей петриківського розпису для палацу дітей та юнацтва міста Сартана. Їй дали ті гроші, вона отримала грант. Коли я читала ці заявки безпосередньо із Приазов’я — у мене сльози стояли в очах», — згадує Евеліна Кравченко.

Проєкт «Межі» покликаний розповісти про силу та єдність українського народу. Спікери програми — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання — доводять на власному прикладі, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це лідери думок, журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. Щоп’ятниці скорочену версію програми «Межі» можна подивитися о 20:45 у всеукраїнському проєкті-марафоні «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. Щонеділі о 16:30 на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах