На Суспільному стартує суспільно-політичне токшоу «Новий відлік»

На Суспільному стартує суспільно-політичне токшоу «Новий відлік»

10 бер. 2023

10 березня о 19:00 Суспільне Мовлення запускає новий проєкт — суспільно-політичне токшоу «Новий відлік», яке виходитиме щоп’ятниці на місцевих телеканалах Суспільного Мовленняютуб-каналі Першого та в ефірі Українського Радіо. «Новий відлік» стане першим токшоу про майбутнє країни на Суспільному від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

«Новий відлік» — це майданчик для конструктивної дискусії про майбутнє України. До студії «Нового відліку» запрошуватимуть експертів, які аналізуватимуть головні події тижня. Серед постійних тем програми — ситуація на фронті, внутрішня та міжнародна політика, соціально значущі теми, спростування російської дезінформації та фейків.  

Ведучим проєкту стане Андрій Діхтяренко. Раніше Андрій працював шеф-редактором служби новин Суспільного Мовлення. З початком повномасштабної війни росії проти України робота Андрія змінилася — він став одним з ведучих інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Ми поговорили з Андрієм Діхтяренком, щоб більше дізнатися про суспільно-політичне токшоу «Новий відлік».

— Андрію, яким буде токшоу «Новий відлік»?

— Зараз Україна переживає новий етап. Зрозуміло, що він розпочався 24 лютого 2022 року, і коли виникла ідея нового токшоу, я запропонував саме на цьому зосередитися — початку нового відліку для життя країни. Ми хочемо, щоб наші гості, герої, експерти разом з глядачами розбиралися, куди рухається наша країна далі, яким буде післявоєнний устрій, які головні загрози зараз під час війни виникають. У цьому полягає наше завдання — стати дискусійним майданчиком і допомогти людям розуміти та впливати. Нам потрібно брати відповідальність за майбутнє країни, для цього потрібно розбиратися, аналізувати помилки, щоб не припуститися їх у майбутньому.

— Чим це токшоу буде відрізнятися від аналогічних, що були до повномасштабного вторгнення рф? 

— На мою думку, проблема типових токшоу була в тому, що вони орієнтувались більше на хайп, ніж на прогресивний напрям роздумів, без намагання допомогти глядачеві з болючими питаннями практичного характеру або через дискусію вплинути на ньюзмейкерів та decision-мейкерів.

У токшоу «Новий відлік» ми будемо запрошувати топпосадовців, щоб разом на дискусійному майданчику намагатися зрозуміти, які рішення мають бути правильними. Ми хочемо уникнути скандальної складової, яка була, погодьтеся, майже в кожному політичному токшоу, ми не хочемо збільшувати хаос в нашій країні, ловити політичний хайп і збільшувати розбрат серед українців. Проте ми не мусимо замовчувати гострі питання, які зараз виникають у суспільстві, бо насправді є ризик, що під час воєнного стану можновладці будуть користуватися тим, що обговорення ніби не на часі. Ми вважаємо, що обговорення — на часі, розмірковування, куди ми йдемо і що буде далі, — на часі. 

— Як впливатимуть умови воєнного стану на дискусію у студії? 

— До запуску токшоу ми підготували Редакційну політику проєкту на основі Редакційного статуту Суспільного Мовлення — документ, якому будуть підпорядковані і яким регулюватимуться наші внутрішні редакційні політики, в тому числі й для запрошених гостей, і для відбору тем. По-перше, ми знаємо, що для медіа важливі оперативність, точність, експертність. Для нас у цьому токшоу достовірність, точність, виваженість і збалансованість будуть важливішими за оперативність. Ми не хочемо, щоб наше токшоу було маніпулятивним, ми хочемо, щоб воно було дієвим інструментом. 

По-друге, ми точно розуміємо: для уникнення скандалів не треба запрошувати людей, про яких достеменно відомо, що вони фінансуються з території нашого ворога або були так чи інакше афілійовані з ним. Крім того, за час роботи ведучим національного телемарафону я отримав досвід ведення дискусій у прямому ефірі під час воєнного стану. Суспільне Мовлення є одним з майданчиків створення цього марафону, тому, відповідно, там виникають ті ж самі питання щодо національної безпеки. Команда працює над відбором гостей, проводяться редакційні планірки й моделюються ситуації, коли можлива дискусія піде в той чи інший бік. Ми знаємо, як висвітлювати деякі теми чи факти, щоб не нашкодити національній безпеці. Думаю, це уже всім зрозуміло — оприлюднення пересування нашої техніки, прильотів та їх наслідків до офіційної заяви; все, що стосується безпеки людей, — зокрема на окупованих територіях, на передовій, та поблизу фронту — і перелік цим не обмежується. 

Впродовж повномасштабної війни ми майже щодня працюємо в прямому ефірі й маємо величезний досвід, який хочемо використати не тільки для виробництва національного марафону, а й для створення цього дискусійного майданчика. Він зараз потрібний, тому що вже рік пройшов після повномасштабного вторгнення, минув перший шок, і хочеться розуміти, куди ми рухаємося далі.

— Які теми будуть у токшоу  «Новий відлік»?

— Токшоу складатиметься з двох великих блоків — політичного і соціального. Будемо обговорювати зміни в країні, це широкий пул тем: міжнародна політика і допомога Україні, не тільки військова допомога союзників. Події всередині країни — чи це конфлікти, якісь больові точки, чи нові законопроєкти — обговоримо у студії. Серед соціальних тем — наприклад, тема дітей під час війни — велика і болюча тема, все, що відбувається, чи, навпаки, не відбувається на окупованих територіях; як ми можемо допомогти людям виїхати звідти. Також говоритимемо про охорону здоров’я, економіку. Впродовж тижня ми будемо відбирати теми, аналізувати їх, готувати сюжети. До обговорення у кожен блок будемо запрошувати чотирьох спікерів, також будуть включення експертів онлайн. Оскільки токшоу йде в прямому ефірі, ми хочемо, щоб наші глядачі могли долучитися до обговорення, тому передбачили можливість залишати коментарі на ютубі й у вайбері під час токшоу. Ми збиратимемо ці запитання та думки глядачів, щоб зачитувати й просити наших гостей та експертів реагувати на них.

—   Отже, це всі новинки й особливості токшоу чи буде щось іще? 

— Обов’язковим елементом буде рубрика, пов’язана з інформаційною війною, яку проти нас веде ворог. Ми будемо розбирати деструктивні наративи, які вони намагаються запускати щотижня. Тому в ефірі токшоу буде  фактчекінг меседжів російської пропаганди від експертів VoxCheck. Також плануємо, що спеціально для токшоу будуть проводитися ексклюзивні та репрезентативні соцопитування. 

— Якою буде ваша роль у токшоу  «Новий відлік»?

— Я буду модератором і учасником дискусії — на відміну від національного телемарафону, де не допускаються оцінні висловлювання через інформаційний формат ефіру. У токшоу ведучий є складовою процесу, тож я розгортатиму дискусію в бік більшої продуктивності. Моїм завданням буде в тому числі намагатися рефлексувати. Як повноцінний учасник цієї дискусії я буду спрямовувати її та ставити незручні запитання.

Дивіться та слухайте токшоу «Новий відлік» з ведучим Андрієм Діхтяренком щоп’ятниці о 19:00 з 10 березня на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення на ютуб-каналі Перший. В ефірі Українського Радіо можна слухати перший блок токшоу «Новий відлік».

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.