Від Нових Санжар до об`єднання пандемією. Шефредакторка новин UA: ПОЛТАВА Катерина Залєвська про роботу в умовах надзвичайної ситуації

Від Нових Санжар до об`єднання пандемією. Шефредакторка новин UA: ПОЛТАВА Катерина Залєвська про роботу в умовах надзвичайної ситуації

25 тра. 2020

Полтавщину можна вважати першим регіоном України, на якому позначилась пандемія COVID-19. Саме туди, до Нових Санжар, привезли українців, евакуйованих з Китаю. Тому і журналісти Суспільного Полтавщини першими почали висвітлювати надзвичайні події, пов`язані з поширенням коронавірусу. Як працювала служба новин UA: ПОЛТАВА в умовах пандемії та карантину розповідає шефредакторка ньюзруму Катерина Залєвська.

Коли у березні в Україні оголосили загальнонаціональний карантин, у нас вже був план дій

«Розуміння, що на українців чекають зміни у всіх сферах життя через коронавірус, у нас з’явилося майже за місяць до загальнонаціонального карантину.

20 лютого, селище Нові Санжари, евакуйованих українців та іноземців з китайського Уханю привозять до медцентру, що на Полтавщині. Ми 2 тижні спостерігали за стурбованими місцевими жителями: бачили, як вони розбирали маски в аптеках, не пускали дітей до школи й самі зачинялися вдома; бачили, як волонтери гуртуються і допомагають людям. Тоді ж редакція почала цікавитися динамікою поширення коронавірусу країнам світу.

Отож, коли у березні в Україні оголосили загальнонаціональний карантин, у нас вже був план дій: як ми працюватимемо в нових умовах, яких тем торкатимемося. В перші дні карантину для редакції новин UA:ПОЛТАВА пріоритетною була просвітницька функція. Ми щодня виходили в ефір, щоб пояснити і певною мірою заспокоїти. Бо паніка й порушення карантинного режиму – це наслідки нестачі інформаці

Ми пояснювали: який алгоритм дій, якщо виявили у себе симптоми інфекційного захворювання; розповідали про готовність/неготовність лікарень приймати пацієнтів, у яких виявили COVID-19; говорили, що блок-пости на в’їздах в населені пункти – це перевірка, а не заборона на пересування містами. Водночас, ми були в постійному пошуку позитивних новин. Пам’ятаю, зробили сюжет про 68-річного танцюриста, який мав поїхати на змагання до Греції, але через карантин лишився вдома та продовжив тренуватися. Такі історії змушують заспокоїтися, а іноді – надихають.

Важливо, що наші журналісти з перших днів карантину були забезпечені усім необхідним: від масок до костюмів. Ми відчували психологічний комфорт, турботу й безпеку».

Ми грали на одному полі й в одній команді

«Це дивно, але дістати потрібну інформацію, яка відповідає усім стандартам, якими керується Суспільне, стало легше. У нас з’явився мільйон (не менше) нових чатів усіляких пресслужб, які були доволі відкритими й надавали інформацію швидко. На Полтавщині впровадили щоденні онлайн-брифінг щодо ситуації з коронавірусом: зранку поставив запитання в чаті, пообіді вже маєш відповідь. Це зручно.

Серед причин, чому інформації було вдосталь, це те, що медики, комунальники, поліціянти, волонтери, посадовці й журналісти ОБ’ЄДНАЛИСЯ. Ми грали на одному полі й в одній команді. Ми хотіли інформувати і не спричиняти паніки в області. Лишалося фільтрувати потік інформації, перевіряти й передавати людям».

За останні 2,5 місяці до нас на Фейсбук прийшли майже 5 тисяч людей

«Так, вочевидь у людей побільшало вільного часу, а відтак деякі засіли в «Інтернетах». Спочатку аудиторія активно реагувала на будь-які новини про коронавірус. За 2-3 тижні люди втомилися. Більше поширень та коментарів здобували публікації про «природу та погоду».

За останні 2,5 місяці до нас на Facebook прийшли майже 5 тисяч людей – а це близько 16% від нинішньої кількості підписників – 30 000».

Смерті, протести, тварини.

«Найбільшу зацікавленість за період карантину викликали 3 дописи про смерть відомих полтавців: співачки гурту «Фрійстайл» Ніни Кірсо, останнього військового, який визволяв Полтаву в 1943 році,  Бориса Лутіна та військової Ольги Нікішиною, яка загинула на фронті.

Люди активно слідкували за ситуацією з відкриттям базарів: продовольчих і речових. Кожна акція від підприємців не залишалася непоміченою: підписники сперечалися у коментарях – треба або ж ні відкривати ринки, продовжувати або скасовувати карантин.

Кепшн-відео про народження тварин в зоопарку також не залишали байдужими нашу аудиторію».

Під новим кутом подивилися на способи отримання інформації

«Коли твоя робота – це виготовлення новин, здається, що не буде про що інформувати людей, якщо в країні оголосять карантин. Усе навколо – в паралізованому стані. Але це не так: обмеження в роботі будь-чого – це тема, нові правила, за якими українці житимуть найближчим часом – це тема, коментар телефоном або через відеозв’язок – це альтернатива, а мобільні чати із пресслужбами різних установ – це зручно.

Ми, під час карантину, під новим кутом подивилися на способи отримання інформації й коментарів. Від звичних для нас, мікрофонів і камер, не відмовлялися. Але якщо люди боялися контактувати з журналістами або не могли цього робити, ми сміливо використовували Skype, Zoom, різні месенджери.

Наша увага була прикута не тільки до того, що робили на Полтавщині задля ліквідації коронавірусу, а й до того – чого не робили, чого не вистачало.

Ми більше почали аналізувати процеси навколо і шукати теми. Я бачу, що після карантинних послаблень, полтавські кореспонденти новин застосовують цю тактику й нові інструменти для створення новин».