Михайло Трофименко з Полтавщини брав участь в боях за Дебальцеве

17:55, 18 лют. 2019
 
Михайло Трофименко з Полтавщини брав участь в боях за Дебальцеве

Михайло Трофименко з Полтавщини брав участь в боях за Дебальцеве, що на Донеччині. Тоді йому було 26 років. Під час боїв за Дебальцеве отримав поранення та взятий у полон. Нині живе та працює у Полтаві. Більше про його історію розповість моя колега Каріна Попова.

«Це – Дебальцеве. Його окраїна. Рубіж Луганської та Донецької областей. За нашими спинами вже Дебальцеве», - показує Михайло.

Михайло Трофименко родом із Карлівки. 2014-ого він брав участь в боях за Дебальцеве, що на Донеччині.

«Спочатку нас відправили у 17 танкову бригаду, в місто Кривий Ріг. Там був полігон, де ми займалися. У грудні нас відправили в зону АТО, безпосередньо в місто Дебальцеве. Це була передова – опорний пункт «Копйо». Там я ніс службу – перший пост, так званий «тераріум», - говорить Михайло Трофименко, який брав участь в боях за Дебальцеве.

17 лютого 2014-го Михайла поранили.

«Я сидів у напіврозваленому приміщенні, спиною до фронту. І спостерігав за ситуацією у віконну раму. За десять метрів від мене прилетіла та розірвалася міна. Осколок прилетів мені в обличчя.  Я відчув різкий біль і тепло. То по мені текла моя кров», - каже Трофименко.

Цього ж дня Михайла із побратимами взяли в полон.

«Тримали, допитували. Перші два дні, я б сказав, легко знущалися. Першого дня говорили: ми вас вистроїмо, розстріляємо і прощайтеся із життям, моліться.  На третій день почали годувати.  У ніч з 21 на 22 лютого нас обміняли», - розповідає військовий.

Воював чоловік два місяці. Фото з того часу – зберігає в альбомі. На цій світлині – собака, яку приручив.

«Він був цуциком, коли ми приїхали до Кривого Рогу. Ротою ми приручили двох собак – Дємбєля та Вулкана. Я забрав собі Дємбєля, бо він спав біля мене. Він виріс з нами. В останній день, коли був обстріл, його ранило у вухо. Потім нас взяли в полон. Але я думаю, що з ним усе добре», - розповідає чоловік.

За словами заступника обласного військового комісара Едуарда Бородая, у боях за Дебальцеве загинуло одинадцять людей з Полтавщини, п’ятьох взяли в полон. Скільки поранених – невідомо. Загалом у Дебальцевому воювало близько чотирьох з половиною тисяч українських військовослужбовців, каже Бородай.