Два місяці на Євромайдані у Києві пробув полтавець Валерій Явтушенко

18:53, 20 лют. 2019
 
Два місяці на Євромайдані у Києві пробув полтавець Валерій Явтушенко

Полтавець Валерій Явтушенко був учасником Революції Гідності. У Києві був близько двох місяців координатором ІТ‑намету. Спогадами про події на Майдані поділився із нашими журналістами.

 

Вперше на Євромайдан до Києва Валерій Явтушенко потрапив 24 листопада 2013-го перед поїздкою за кордон.

«Ми приїхали трішки раніше до літака. І було десь ще години три до польоту. Я побачив, що відбуваються певні події і це, ще було до побиття студентів. І я вирішив поїхати подивитися на Майдан. Я побачив, що там щось назріває», – каже Валерій Явтушенко, учасник Революції Гідності.

Після повернення в Україну, 11 грудня того ж року долучився до Революції Гідності.  Був там близько двох місяців.

Валерій Явтушенко говорить: «Я був до того у Європі, я розумів, наскільки цікавіше життя, більш вільне у країнах, до котрих ми ідемо. Тому я стояв за те, щоб ми ішли у цьому напрямку».

І додає: «Оскільки, на той час я займався в ІТ-сфері, я приїхав відразу в ІТ-намет. Він тоді тільки формувався. Там було декілька планшетів. Займався господарською діяльністю, налаштуванням. ІТ-намет ставив собі завдання, по-перше, доступ усіх учасників Майдану до вільного Інтернету».

Про події на Майдані згадує таке: «Усе було відносно рівно до моменту, коли Сергія Нігояна вбили. Після першого вбивства ми зрозуміли, що оберти набирають іншу сторону. Потім були декілька штурмів, коли на Інститутські (сюди до Українського дому). Була ситуація, коли дійсно небагато людей. Були шторми. Ми були фактично в облозі».

Життя після Революції Гідності, каже, змінилося.

«Зараз я фотограф, я подорожую світом багато. Для мене це повна зміна роду життя, я вегетаріанцем повністю став. Можливо, посттравматичний синдром був, його доводилося переживати, працюючи над собою постійно. Я не знаю іншу країну у світі, яка бачила розстріли своїх громадян у відкритому ефірі. Я не знаю країну, яка це пройшла і яка крокує далі. І, очевидно, що ці травми дадуть нам великі переваги у майбутньому», – розповів Валерій Явтушенко, учасник Революції Гідності.