5 років тому у Полтаві повалили пам’ятник Леніну

19:16, 21 лют. 2019
 
5 років тому у Полтаві повалили пам’ятник Леніну

Частина пам’ятника Леніну, який п’ять років тому повалили у Полтаві, нині зберігається у краєзнавчому музеї міста. Голову скульптури передали для експозиції 2017-ого.

Це те, що залишилося від пам’ятника Леніну. Частину скульптури нині зберігають у краєзнавчому музеї.

«7 листопада 2017 року голову передали до експозиції нашого музею. Вона у нас експонувалася. Була представлена на виставці. На сьогоднішній день вона зберігається в наших фондах, - каже Ольга Вільховик, співробітниця краєзнавчого музею

А це – колишня площа Леніна у Полтаві. Замість пам’ятника на постаменті – український прапор та напис «Площа Небесної Сотні».

21 лютого 2014-ого року під час протестів Євромайдану полтавці повалили пам’ятник Леніну. Простояв він неповних 54 роки. Встановили його 22 квітня 1960 року.

А це – аматорські кадри з дня повалення пам’ятника.

Юліан Матвійчук, нині депутат міськради, а тоді – студент та учасник Революції гідності, 2014-ого зносив пам’ятник Леніну.

До отого дерева спочатку ми прив’язали лебідку. Потім треба було якось зав’язати мотузку на Леніна. Пам’ятаю, їхала по вулиці Небесної Сотні вишка звичайна «жековська», їй перегородили дорогу, обліпили позалазили на неї. Заїхав, ми підняли нагору Ігоря Скляра і він закинув йому на голову удавку, каже Юліан Матвійчук, брав участь у поваленні пам’ятника Леніну

Троси, які начепили на пам’ятник, рвалися кілька разів, каже Вадим Патик. Він теж брав участь у поваленні.

Це було більше години. Точно. Я його ще потім півночі охороняв, щоб ніхто його не попиляв, каже Вадим Патик, брав участь у поваленні пам’ятника Леніну

Повалення пам’ятників Володимиру Леніну в Україні історик Людмила Бабенко пояснює так«Ленін - це носій ідеології. Ідеологія, яка породила ту систему, яка несла з собою людські смерті, несла з собою практику політичного переслідування, монопартійну систему і багато інших таких явищ, проти яких повстав Майдан в 2013-2014 роках»

За інформацією голови інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, від грудня 2014-ого до 2018-ого демонтували понад 1300 пам’ятників Леніну по всій Україні.