Майже 300 ліхтарів та ламп має у своїй колекції 67-річний полтавець Микола Гриценко

17:20, 27 лют. 2019
 
Майже 300 ліхтарів та ламп має у своїй колекції 67-річний полтавець Микола Гриценко

Майже 300 ліхтарів та ламп має у своїй колекції 67-річний полтавець Микола Гриценко. Їх збирає майже 10 років. Третина колекції чоловіка – у його робочому кабінеті. 

 

Полтавець Микола Гриценко працює хірургом. У цьому кабінеті зберігає близько 100 ліхтарів. Серед них – шахтарські, залізничні, військові. 

Майже 300 ліхтарів та ламп має у своїй колекції 67-річний полтавець Микола Гриценко: «Починалося з одного, двох, трьох, п’яти ліхтарів. Ні від кого я не чув, що це не цікаво. Люди заходять до кабінету і говорять А я ще такого не бачив»

Перший ліхтар у колекції – залізничний. Йому близько 70 років.

«На залізничній станції був пункт прийому металолому. Я здаля побачив залізничний ліхтар» «Я його купив, а вдома відібрав іржу спеціальними розчинами, відреставрував, засклив –  і він став зовсім іншим» - каже Микола Гриценко

Колекціонує Микола Гриценко також  лампи. Це гасові, карбідні та олійні. Їхню кількість не рахував 

«Запах гасу це – запах мого дитинства. Я дитина післявоєнна. Так от після війни у нас досить довго не було електроенергії і я уроки вчив при гасовій лампі, а потім довго-довго читав» 

- Це лампа, яка називається «Бог в помощь», при ній ще зовсім недавно шахтарі добували вугілля, Це лампа початку 19 сторіччя. Вона могла бачити Наполеона. Це Європейські лампи. Сюди наливалося масло і ними до появи гасових освітлювали приміщення.

«От такі лампи, які тут стоять. Це -  лампи більш заможних людей. А он ті стояли в оселях звичайних людей» «Вони скромні.» - розповідає Микола Гриценко

Ліхтарі та лампи Микола Гриценко отримує в подарунок або купує під час подорожей. Ось цей останній ліхтар придбав  в Амстердамі.

«Пішов на блошиний ринок і знайшов досить цікавий ліхтар «Мені треба було пройти 10 км». «Це цікавий ліхтар 20 сторіччя, яким освітлювали вагони»- розповідає Микола Гриценко

«Коли людина починає щось збирати, то зупинитись важко. Здається, що досить, зупинився і тут натрапляєш на зовсім цікавий екземпляр. Іноді друзі приносять щось новеньке, а це дає черговий поштовх збирати ліхтарі»  - каже Микола Гриценко