Менше 40 відсотків витрат родини покриває держпрограма «Муніципальна няня»

18:10, 27 лют. 2019
 
Менше 40 відсотків витрат родини покриває держпрограма «Муніципальна няня»

Менше 40 відсотків витрат родини покриває держпрограма «Муніципальна няня». Це за умови, якщо няня отримуватиме мінімальну зарплату – 4 173 гривні. Програма запрацювала 12 лютого цього року – тоді прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав постанову «Про порядок виплат грошей». Цей документ розіслали по регіонам. Тепер у центрах соцзахисту приймають документи від батьків, яким потрібне часткове відшкодування за послуги няні. 

 

Даша Катрич – мама в декреті. Має двох синів – Нікіту та Данііла. Старшому – шість з половиною років, молодшому – півтора.

«До декрету жити на дві зарплати було легше, ніж зараз на одну. Розмірковували щодо того, щоб найняти «муніципальну няню», - розповідає мама двох дітей Даша Катрич.

«Муніципальна няня»  –  це урядова програма, яка запрацювала два тижні тому – 12-го лютого. Нею можуть скористатися працюючі та непрацюючі  батьки дітей до 3-ох років. Вона передбачає часткове щомісячне відшкодування грошей за послуги няні – 1626 гривень. Це - прожитковий мінімум на дитину до шести років.

Для того, щоб отримати відшкодування, батьки мають самостійно знайти няню та укласти з нею договір про офіційне працевлаштування.

«Щоб залучити няню, їй необхідно відкрити ФОП» - говорить мама двох синів  Даша Катрич.

«Всі податки сплачують няні. Так як вони отримують кошти. Вони будуть зобов’язані платити єдиний  соціальний внесок до Пенсійного фонду у розмірі 22 %  від мінімальної заробітної плати. На даний час це близько 900 гривень, - каже юрист Тарас Захаров.

У цьому разі і батьки мають гарантію того, що послуги дитині надаватимуться  на законних підставах і няня також буде мати гарантії, що вона має соціальні виплати і соціальну підтримку. Зокрема, це підтвердження страхового стажу», - пояснює заступниця директора обласного департаменту соцзахисту населення Світлана Матуйзо.

В базі вакансій обласного центру зайнятості є няні, каже Оксана Немиткіна.

«Переважна більшість цих вакансій подається на мінімальну заробітну плату.  Проте укомплектовується досить швидко. Попит на таку роботу є. Можливо, це пояснюється тим, що спеціальних знать роботодавець не потребує. Основна вимога – вміння працювати з дітьми, любов до дітей», - розповідає заступниця директора Полтавського обласного центру зайнятості  Оксана Немиткіна.

Якщо найнята няня отримуватиме мінімальну зарплату, це - 4 173 гривні і працюватиме 5 днів на тиждень (за місяць – 22), то батьки сплачуватимуть за її роботу 60 % від загальної суми, 40 – покриватиме програма. У грошовому еквіваленті отримуємо такі цифри: батьки платять дві з половиною тисячі, а 1626 гривень – відшкодовують за програмою.

25%  від суми компенсації - з державного бюджету, 15 %  - з обласного та 60 % - з місцевого.

Нагадаємо, «Муніципальна няня» – це пілотний проект Мінсоцполітики, який мав би стартувати від 1-го січня. Запрацював він із затримкою в 2 з половиною місяці, коли прийняли усі необхідні постанові. 

Скільки сімей з Полтавщини подали документи на участь у програмою від 12 лютого і до сьогодні - не відомо, каже заступниця директора обласного департаменту соцзахисту населення Світлана Матуйзо. Ці дані підрахують, коли програма пропрацює місяць.