Приватні водії громадського транспорту Полтави можуть не виїхати на маршрути в понеділок 4 березня

21:00, 1 бер. 2019
 
Приватні водії громадського транспорту Полтави можуть не виїхати на маршрути в понеділок 4 березня

Близько 200 приватних водіїв громадського транспорту Полтави не виїдуть на маршрути в понеділок. Про це  журналістам «Суспільного» розповів водій від перевізника «Делко Компані», який також буде страйкувати, Андрій Заколодний. Голова Асоціація перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко інформацію про страйк нам не підтвердив. Пояснив: рішення про те - виходити на маршрути або ні, приймає не асоціація і, навіть, не перевізники – водії самі вирішують: чи вийдуть на маршрути.

 

Водії приватного громадського транспорту Полтави не вийдуть на роботу 4 березня цього року. Причина -  невигідний тариф на перевезення пасажирів, каже водій, що їздить 26-м маршрутом, Андрій Заколодний.

Далі розповідає водій маршрутки Андрій Заколодний: «Так, як мені відомо, до 200 людей. Зокрема я, якщо нічого не зміниться, йду на підприємство, розраховуюся і збираюся виїжджати з цієї країни».

Ось, що про страйки розповів голова Асоціації перевізників Юрій Лупаєнко: «Я чув про страйки, але чи відбудуться вони, точно сказати не можу. Нині у Полтаві дефіцит водіїв – 30-40%, тому водії, фактично, керують перевізниками. Вони можуть прийти або не прийти на роботу».

Полтавська міська рада має підвищити ціну на проїзд до 6 гривень, каже водій 42-го маршруту Павло Зацеркляний.

Причини Павло Зацеркляний називає такі: «11,50 грн. – це ціна літа минулого року. А в жовтні ціну на газ підняли до 16 грн, потім – до 19 грн за кубометр. Минулого року диск коштував 650 гривень, цього року – 900. Минулого року колесо коштувало  910 гривень, на сьогодні – це 1200-1300 гривень».

Громадським транспортом їздить Сергій Міщенко. Ось що він розповідає: «Їжджу кілька разів на тиждень. Ціна на проїзд задовольняє, тому що 4 гривні – це демократично. 5 гривень – нормально. 6 гривень – вже трохи кусається. Хоча, якщо кілька разів на тиждень, то нормально».

Про можливе підвищення ціни на проїзд полтавка Тетяна Таценко каже таке: «Платитимемо у будь-якому випадку, тому що усім якось потрібно діставатися до роботи, але якість маршруток і їхнє обслуговування не відповідає цій ціні».

Секретар міськради Олександр Шамота каже: вартість тарифу переглянуть після того, коли маршрутки та автобуси відповідатимуть таким вимогам:

Говорить секретар міськради Олександр Шамота: «Дотримання графіку маршруту, нормального ставлення до пасажирів, поки водії не перестануть «викидати» людей із маршруток, кидатися грошима, до тих пір ні про яке підвищення не може йти мова. На останній сесії Полтавської міської ради депутати прийняли рішення про виділення 25 мільйонів гривень на закупівлю нових автобусів для комунального підприємства «Полтаваелектроавтотранс», щоб зменшити монополію приватних перевізників на ринку перевезень».

Нині полтавці платять 4 гривні в автобусах та маршрутках, 2 –у тролейбусах. Такі тарифи на проїзд у Полтаві діють з травня 2015 року. 28 грудня 2017-го члени Полтавського міськвиконкому ухвалили рішення про підвищення вартості проїзду: 5 гривень у маршрутках та автобусах та 3 гривні у тролейбусах. 15 червня 2018-го Полтавський окружний адмінсуд скасував це рішення міськвиконкому. Із 26 вересня 2018 ціну на проїзд на гривню знизили у тролейбус та з 1-го жовтня  – у машинах приватних перевізників до тієї, яка діє нині.