У Полтаві організували показ фільму до Дня українського добровольця

18:14, 14 бер. 2019
 
У Полтаві організували показ фільму до Дня українського добровольця

Нагородили полтавських добровольців та презентували документальний фільм про жінок-військових сьогодні в обласному центрі. Захід відбувся у театрі імені Гоголя, його приурочили до Дня українського добровольця, який відзначають 14 березня. Запросили близько чотирьох сотень людей, каже директорка обласного департаменту культури Валентина Вождаєнко.

10-та ранку. В залі обласного театру збираються волонтери, військовослужбовці та їхні родичі. Спочатку – вшановують добровольців, які загинули у зоні бойових дій. Потім нагороджують військових-добровольців – грамотами та нагрудними знаками.

Валентина Вождаєнко розповідає: «Нагороджених -  34, а до зали ми запрошували всіх – вхід вільний. Це  - не урочистості і не святковий концерт, це -  урок правди».

Нагородили і старшого сержанта Андрія Ускова, який був на фронті.

Андрій Усков розповідає: «Коли почалося все в 2014 році ми пішли добровольцями, бо в мене сімя, батьки, потрібно було захищати свій дім.  Я повернувся в кінці 2015 року, пробув рік та 8 місяців. Пройшов дві війни в 1998: в Югославії: Косово, Сербія та в нашому АТО»

Далі – вмикають документальну стрічку «Невидимий батальйон». Вона – про шістьох жінок, які воювали у зоні АТО. Над фільмом працювали три режисерки – Світлана Ліщинська, Аліна Горлова та Ірина Цілик.

Валентина Коробка розповідає: «З’явилася ідея фільму -  показати жінок: які вони. Ідея знімати з’явилася в 2017 році. Це – повнометражний перший документальний український фільм про жінок на війні.  Ми знаємо, хто така жінка в армії. Це - кухарка, діловод, всі це знають і не розуміють, що жінка може виконувати деякі функції краще за чоловіка»

За словами Валентини Коробки, зйомки тривали майже рік. Прем’єра фільму – у жовтні 2017. Крім України, його презентували у Китаї, Америці та Канаді

У Полтаві показ організували до Дня українського добровольця.