Два роки воював на сході України та був у полоні полтавець Анатолій Головченко

20:56, 14 бер. 2019
 
Два роки воював на сході України та був у полоні полтавець Анатолій Головченко

Два роки воював на сході України із них – місяць був у полоні полтавець Анатолій Головченко. Добровольцем у зону бойових дій він поїхав 2014-ого року. Каже: коли дізнався, що формують добровольчий батальйон, пішов у військкомат. Далі – поїхав на схід України, у зону бойових дій.

«Кожен чоловік є не тільки захисником своєї сімї, а й захисником своєї держави», – каже полтавський доброволець Анатолій Головченко.

Продовжує: «З травня 2014 я був у батальйоні «Айдар». Під Щастям, у боях під Металістом. 1 березня 2014 Турчином призвав всіх чоловіків у військкомати. Записався. З весни 2014 я почав служити. Коли мене запрошують до шкіл, то я намагаюся не розказувати, як ми воювали. Розказую, чому воювали, для кого, для чого».

Анатолій Головченко показує фото з часів служби на сході України і каже: «Це ми з хлопцями в «Айдарі», ми тут жили. А це Микола Чепіга, який загинув. Ми потрапили в полон. Потрапили в засідку. Ми були на танку. Деяких хлопців закатували. Командир танку підірвав себе гранатою, щоб не потрапити у полон. Деякі були тяжко поранені, пробули в полоні до 2 тижнів, їх обміняли. Я був у полоні 31 добу».

Про полон чоловік згадує так: «На вулицю не  виводили, годували раз на добу. Були допити, після яких я ледь вижив. Тяжко і морально, і фізично. Деякі речі безслідно не проходять».

Анатолій Головченко показує свою військову форму: «Це мій кітель військовий. Це нагороди. Від Патріарха орден князя Великого. Деякі – з розвідки за участь у боях. Не хочу, щоб хтось думав, що я хизуюсь. Є нагороди – є, не було б – то не було. Я не тому йшов. Думав, ми будемо служити, поки війна буде йти. Краще те, що люди розуміють, що вони живуть у мирній країні».

Нагадаємо, День українського добровольця відзначають щорічно 14 березня. Цього дня 2014 року перші півтисячі бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці на Київщині для формування першого добровольчого батальйону. Батальон на початку квітня 2014-ого передислокувався на Дніпропетровщину і отримав назву «Дніпро-2». Постанову «Про встановлення Дня українського добровольця» депутати Верховної Ради України ухвалили 17 січня 2017 року.