До Верховної Ради України звернення щодо позачергових виборів міського голови Полтави не надходило

17:14, 15 бер. 2019
 
До Верховної  Ради України звернення щодо позачергових виборів міського голови Полтави не надходило

До Верховної  Ради України звернення щодо позачергових виборів міського голови Полтави не надходило. Таку відповідь журналісти «UA:Полтава» отримали на інформаційний запит. Нинішній секретар міськради Олександр Шамота каже: лист про перевибори відправив у кінці вересня минулого року.

Ось цей документ, каже Олександр Шамота, відправив до Верховної Ради України 28 вересня 2018-го року. У ньому йдеться:

Цитата: Повідомляємо про дострокове припинення повноважень Полтавського міського голови Олександра Мамая та звертаємося з клопотанням щодо призначення позачергових виборів Полтавського міського голови.

Олександр Шамота, секретар Полтавської  міської ради: Міська рада у відповідності до законодавства України протягом двох тижнів відправила відповідну інформацію до Верховної Ради України щодо припинення повноважень колишнього міського голови Олександра Мамая.

Іван Сватенко, заступник Полтавського міського голови: Верховна Рада має в 90 денний строк з дня припинення повноважень розглянути це клопотання та призначити позачергові вибори.

Від дати, вказаної на документі, який нам дав Шамота, минуло 166 днів. Ось – відповідь комітету Верховної Ради щодо позачергових виборів Полтавського міського голови. Підпис – Сергія Власенка.

Цитата: Станом на 12 березня 2019-го року на розгляд Верховної Ради України, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування не надходило в установленому порядку офіційних документів з Полтавської міськради про призначення позачергових виборів Полтавського міського голови.

Повідомляємо про це Олександру Шамоті.

Олександр Шамота, секретар Полтавської  міської ради: Послухайте, все що від нас вимагав закон – ми виконали в установлений термін. Мені більше додати нічого. Ну я вам показував цю заяву, давав коментар. Що ми будемо товкти воду в ступі.

Тарас Захаров, юрист:  Вся офіційна кореспонденція між державними органами влади відбувається не через «Укрпошту», а через спеціальний зв’язок, тому я думаю, складно уявити, щоб офіційне звернення загубилось. Якщо ВР не отримала звернення, то Полтавська міська рада зобов’язана звернутися до Верховної Ради з відповідним клопотанням. Щодо обов’язку ВР в 90-денний строк призначити перевибори – це також імперативна норма без покарання.  Немає жодного покарання за не призначення, тому що не зрозуміло, кого карати.

14 вересня депутати міської ради проголосували за усунення Мамая із посади голови. Це зробили усі 29 зареєстрованих депутатів. На відео – позачергова сесія Полтавської міської ради, де це відбувалося. Тоді секретарем міськради обрали Олександра Шамоту. Він же виконує обов’язки голови. Олександр Мамай назвав ту сесію незаконною і подав до суду. 22 грудня 2018-ого Полтавський окружний адмінсуд ухвалив: не поновлювати Мамая на посаді. Екс-голова подав апеляцію на це рішення.