96% виборчих дільниць у Полтаві готові до голосування під час виборів Президента України

19:23, 20 бер. 2019
 
96% виборчих дільниць у Полтаві готові до голосування під час виборів Президента України

96 відсотків виборчих дільниць у Полтаві готові до голосування під час виборів Президента України. Це 130-ть приміщень, розповів начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій СеверИн. Решту дільниць, за його словами, мають облаштувати до 30 березня. 

 

У цій полтавській гімназії №17 – одна із виборчих дільниць Подільського району міста. Ось тут, у холі, будуть кабінки.

Каже директорка гімназії №17 Олена Голтвяниця: «Є заготовлений сейф для зберігання документів, вогнегасник, державна символіка і вікна закриті ґратами, для того, щоб забезпечити безпеку». 

Під час виборів у Полтаві працюватиме 136 виборчих дільниць. 24 – у Подільському районі міста, 61-на – у Шевченківському, 51 – у Київському. Про готовність дільниць розповідають голови райрад. Євген Нагорний – про Подільську.

 

Євген Нагорний говорить: «Ми об’їхали усі виборчідільниці дільниці, перевірили стан готовності. Наразі всі дільниці готові приймати вибори».

Дмитро Задворкін – про Шевченківську райраду.

Каже Дмитро Задворкін: «Вони всі в процесі підготовки. Всі готуються, питань у нас не виникає».

У Київському районі міста не готові 2 дільниці, каже голова окружної виборчої комісії Наталія Кожокар. Ось – одна з них. 

Наталія Кожокар, голова окружної виборчої комісії говорить: «Це – зараз ДК ПТРЗ, там ведеться робота. «Приміщення – це хол бібліотеки, він не дуже великий. Можливості розмістити 6 кабінок, які мають тут бути по закону, бо це велика дільниця, немає. Буде 5 кабінок. Саме зараз немає сейфа. Тут не має комп’ютерів».

Серед 136 дільниць – 21 спеціальна. Їх облаштовують, наприклад, у лікарнях та СІЗО. Ось одна така у Полтаві – в терапевтичному відділенні обласної лікарні. Тут голосуватимуть майже 800 пацієнтів закладу, каже Галина Ярошенко

Говорить виконуюча обов’язки голови дільниці Галина Ярошенко: «Кабінок повинно бути дві, але 90% пацієнтів голосують у палатах, тому встановимо одну. Кожен хворий пише заяву, що голосує в палаті. Скриньки розносять члени дільниці. Це три чоловіки: один несе, один тримає бюлетені, один - списки. В нас є все, крім принтера».

На 20 березня, не готові приймати виборців 6 дільниць міста – це 4 % від загальної кількості, каже Юрій Северин.

Каже начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій Северин: «Більшість дільниць знаходиться у громадських місцях, які використовуються не тільки під час виборів, тому там буде здійснюватися облаштування  після завершення робочого тижня – це друга половина п’ятниці і субота». Будь-яка виборча дільниця облаштовується, починаючи з державної символіки, виборчі кабінки, виборчі скриньки, в залежності від розміру дільниць. Всі речі для роботи комісії, а це - сейф для збереження бюлетенів та виборчої документації, столи та стільці для виборчої комісії, спостерігачів та засобів масової інформації»

Вибори Президента України заплановані на неділю, 31-ше березня. Усі дільниці працюватимуть з 8-ї ранку до 20.00.