Безкоштовно обстежитись на флюорографі сьогодні можна було на Театральній площі

19:05, 22 бер. 2019
 
Безкоштовно обстежитись на флюорографі сьогодні можна було на Театральній площі

Безкоштовно обстежитись на флюорографі та проконсультуватися з лікарем сьогодні можна було у Полтаві. Акцію «Обережно! Туберкульоз»  влаштували на Театральній площі міста. Її організували студенти Полтавської медакадемії та працівники Обласного протитуберкульозного диспансеру до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

13 година. На Театральній площі Полтави волонтери встановлюють намет. Поряд – автомобіль із флюорографом. Так готуються до акції «Обережно! Туберкульоз».

Організаторка акції Юлія Заяць каже: «Метою даної акції є вивчити те, настільки проінформовані люди про це захворювання, зробити акцент на методах профілактики та основних симптомах. Ми будемо роздавати інформаційні листівки перехожим і проводити анкетування».

20-річний полтавець Артур Шибалов прийшов зробити флюорографію.

Продовжує Артур Шибалов: «Я побачив рекламу в Інтернеті і вирішив сходити, бо є така можливість. Я вперше тестуюся в такій машині».

Рентгенолог Наталія Гордієвська розповідає: «Пацієнт приходить до нас, заносимо його в базу даних, через кілька хвилин робимо знімок і на екрані за 10 секунд бачимо результат».

Акція тривала три години. За цей час перевірили 37 людей. Хворих серед них не було, каже фтизіатр Марина Куліш.

Фтизіатр Марина Куліш продовжує: «В порівнянні з минулим роком зберігається тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз. Якщо порівнювати Україну і Полтавську область, то тут зменшилась на 8% захворюваність, в Україні майже на 3%».

За словами Марини Куліш, 2018 року в області  на 100 тисяч населення – 49 хворих на туберкульоз. За рік зафіксували 683 нових випадки захворювання. 2017-го  було  53 хворих - на 100 тисяч населення. Захворіло 749 людей. За словами організаторки Юлії Заяць, акція «Обережно! Туберкульоз» проходить у Полтаві з 2016 року.