З квітня на пільгові медикаменти почнуть виписувати електронні рецепти

12:45, 29 бер. 2019
 
З квітня на пільгові медикаменти почнуть виписувати електронні рецепти

З першого квітня сімейні лікарі почнуть виписувати електронні рецепти на пільгові медикаменти за урядовою програмою «Доступні ліки». Це рішення постанови Кабінету Міністрів від 27-го лютого цього року. За електронним рецептом пацієнт може отримати ліки в аптеці, яка підписала договір з Національною службою здоров’я.

На прийом до сімейного лікаря прийшла Наталія Спиця. Отримала рецепт на пільгові медикаменти.

Продовжує пацієнтка Наталія Спиця: «Раніше за «Доступними ліками» я не зверталася, бо не було потреби».

Розповідає сімейна лікарка Анна Коцюр: «Був виявлений підвищений тиск й призначені препарати від тиску. Жінці пояснили що з першого квітня ми зможемо виписати рецепт в електронному вигляді».

На телефоні Анна Коцюр  показує сервіс для лікарів ‒ E-health. За допомогою нього сімейні лікарі виписуватимуть електронні рецепти на пільгові ліки.  

Продовжує сімейна лікарка Анна Коцюр: «В електронному прийомі ми вказуємо – виписати рецепт. Й приходе пацієнту смс-повідомлення – код чотири цифри. Ми  їх вводимо й після цього знову приходить на телефон номер електронного рецепту. Й з цим номером пацієнт йде у аптеку та одержує ліки»

Розповідає завідувачка аптеки Альона Рибка: «Ми підготували всі документи для того, щоб аптеку включили у програму  електронних рецептів на «Доступних ліків». Й чекаємо, коли нам встановлять цю електронну програму».

Спеціалістка Національної служби здоров’я  Світлана Писаренко розповідає: в області 14 аптек заключили угоду на електронний рецепт «Доступних ліків». Завідувачка аптеки Альона Рибка каже: гроші аптекам виплачуватиме Національна служба здоров’я.

Розповідає завідувачка аптеки Альона Рибка: «Раніше ми отримували певну суму грошової компенсації . Й  у межах цієї суми відпускали кількість пільгових медикаментів. З квітня від кількості пацієнтів, які будуть звертатися за «Доступними ліками» залежить грошова компенсація аптекам».

Розповідає спеціалістка Національної служби здоров’я України Світлана Писаренко: «Якщо пацієнт  не уклав декларацію із сімейним лікарем, він не отримає безкоштовні ліки».

Нагадаємо, урядова програма пільгових медикаментів «Доступні ліки» запрацювала у квітні 2017-го року.  У переліку «Доступних ліків» 258 препаратів. З них 61 препарат є безкоштовним, інші – з частковою доплатою. За урядовою програмою пацієнтам виписують ліки для лікування серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми.