На Полтавщині люди з інвалідністю голосували на виборчих дільницях та у себе вдома

20:35, 31 бер. 2019
 
На Полтавщині люди з інвалідністю голосували на виборчих дільницях та у себе вдома

Сьогодні на Полтавщині люди з інвалідністю голосували на виборчих дільницях та у себе вдома. Як це було – розкажуть Юлія Логвиненко та Валерій Пашнін.

Денис Романов чотири роки тому травмувався і відтоді не ходить. Сьогодні голосує вдома.

- "Із задоволенням проголосував би на дільниці, з усіма виборцями, але оскільки немає можливості виїхати з дому і заїхати на дільницю, бо вона знаходиться на 2-му поверсі", - повідомив Денис Романов, який голосує вдома.

До тих, хто голосує за місцем перебування, наприклад вдома, члени виборчкомів приходять додому із спеціальною урною.

- "У нас є група членів ДВК, яка складається з трьох чоловік. Ми маємо при собі бланки", - розповів член виборчої дільниці № 531161 Антон Черкаський.

Проголосувати Денису Романову допомагає дружина Тетяна.

А це - Ірина Твердохліб. Вона має інвалідність, візком користується 25 років. Сьогодні голосує на дільниці за місцем реєстрації. Від під’їзду до дільниці, говорить, приблизно 3 хвилини.

Буде потрібна допомога, зараз будуть йти чоловіки, стараюся користуватися зусиллями чоловіків.

Я піднімуся передніми колесами, а ви мене посуньте. Так, дякую!

Стоп-стоп. Ось тут у мене ручка. Тут я не викручуся.

- "Звернулася з заявою про те, що вона відмовляється від голосування за місцем свого перебування і хоче проголосувати безпосередньо на виборчій дільниці", – повідомив голова виборчої комісії №531262 Іоанн Боярчук.

- Народу не так багато.

- Ірина Василівна.

- Кабінка там теж моя, що я побачу?

- Так, для інвалідів там кабінка є.

- Для людей з інвалідністю. Зараз ми подивимося: кабінка має бути ширша і з позначкою міжнародним символом "особа з інвалідністю". А для осіб з порушенням зору, бачу, тут є додаткове світло. Воно взагалі повинне бути у кожній кабінці, а тут особливо.

- Загалом я пішла голосувати. Господи, допоможи нашій країні.

- "Не тільки виборча дільниця, а взагалі цей заклад колись буде доступний для осіб маломобільних категорій населення. Колись. Але я вірю, що колись буде доступно", - виборчиня Ірина Твердохліб.

Люди з інвалідністю сьогодні могли проголосувати вдома, за місцем свого перебування або піти на дільницю. На Полтавщині 1260 виборчих дільниць. Із них 80 – обладнані пандусами. Це приблизно 6 % . На кожній дільниці в області є спеціальні кабінки для людей з інвалідністю, каже начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій Северин.