У Шишацькому районі відкрили реконструйований Гоголівський культурно-мистецький центр

20:16, 1 кві. 2019
 
У Шишацькому районі відкрили реконструйований Гоголівський культурно-мистецький центр

Реконструйований Гоголівський культурний центр відкрили сьогодні у селі Гоголеве Шишацького району. Ця будівля – на території Національного музею-заповідника Миколи Гоголя. У приміщенні облаштували глядацьку та  виставкову залу, також бібліотеку. Це зробили за гроші обласного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку, розповіла директорка обласного департаменту культури Валентина Вождаєнко.

 

Із утепленими стінами та сонячними панелями на даху. Такий вигляд нині має реконструйоване приміщення Гоголівського культурного центру.

Раніше у цій будівлі був сільський будинок культури. 2017-ого Шишацька селищна рада передала його на баланс Національного музею-заповідника Гоголя. Після цього тут розпочали реконструкцію.

Директор обласного департаменту будівництва Тимофій Голбан говорить: «Там не було нічого, все зруйноване. Проведено повністю реконструкцію. Як конструктор – розібрали і зібрали. Стіни утеплені, замінено всі мережі. Як ви бачите, встановлені сонячні батареї, які частково будуть компенсувати електроенергію».

 Такий вигляд приміщення має усередині. Тут – роздягальня та хол. Працівниця Національного музею Гоголя Марина Єнко каже: «Це розширюється як наша фондова музейна територія. У нас тут виставкова зала і бібліотека на другому поверсі. І, звичайно ж, глядацький зал, в якому проходитимуть всі урочистості».

 За словами Марини Єнко, цей зал уміщує 218 глядачів. Під час відкриття центру у ньому виступили артисти обласного театру імені Гоголя. Марина Єнко показує одну із кімнат: «Ми зараз з вами знаходимося у виставковій залі, де й будуть представлені картини художників на гоголівську тематику».

 Це – перша виставка картин, яку тут організували. Її автор – Євген Пілюгін. Говорить: «Книжки перечитав Гоголя, мені він і раніше подобався. І я вирішив зробити його дійсно таким, яким він був – молодим, гарним, талановитим, малював сам, писав гарні речі».

 Реконструкція тривала близько трьох років, каже директорка обласного департаменту культури Валентина Вождаєнко: «55 мільйонів загальна вартість кошторисних робіт. Але те, що сьогодні доробляється, то оплата проходить після того. Можливо буде коригування з бюджету плюс-мінус. 10 мільйонів – із Державного фонду регіонального розвитку».

 Відкриття культурно мистецького центру в музеї-заповіднику Миколи Гоголя приурочили до 210-ї річниці від дня народження письменника.