З початку року на Полтавщині сталося 125-ть пожеж на відкритих територіях

21:18, 3 кві. 2019
 
З початку року на Полтавщині сталося 125-ть пожеж на відкритих територіях

З початку року на Полтавщині сталося 125-ть пожеж на відкритих територіях. Сьогодні станом на 19-ту годину рятувальники виїжджали на 12 загорань. Пожежі відбуваються через те, що люди палять суху траву, каже речниця рятувальників Світлана Рибалка. 

Це село Верхоли. Ось тут вчора о 16.00 годині горіло три гектари сухої трави. П’ятеро рятувальників ліквідували пожежу майже через дві години. Про це повідомила речниця рятувальників області Світлана Рибалко.

Пенсіонерка Лілія Сидоренко сухою травою та листям удобрює землю на городі.

Пенсіонерка Лілія Сидоренко каже: "Якщо якісь камінці, дрова, корні – то ми викидаємо у смітник. А інше на гній і воно за 2 роки перегниває. Ми його як добриво на городі використовуємо. Всі палять. Он бачите на городах кучки, але маленькі. Тому що вітер і ніхто не пале, бо знає що не можна. В мене он6 там маленька кучка є, але я боюсь її спалити".

Загалом з початку року на Полтавщині сталося 125-ть пожеж на відкритих територіях.

Віталій Шкаревський, речник рятувальників Полтавщини говорить: Порівняно з минулим роком: станом на 1 квітня було 9-ть пожеж. Площі пожеж сягають від пів гектара до чотирьох і більше. Взагалі не менше 15-ти метрів дозволяється розводити багаття від будинку. Але воно постійно має бути контрольованим і не великим. І ні в якому разі не палити у вітряну погоду.

Максим Макуха, еколог каже: "Цей дим є шкідливим. Має багато хімічних речовин.  Якщо дихати цим димом, особливо періодично, то можуть виникати захворювання органів дихання і це може бути одним із чинників виникнення раку.  В сухій траві можуть жити тварини: зайці, пташки та гнізда можуть бути. Тому під час спалювання в них немає шансу на порятунок. Крім того під час спалювання температура землі сягає кількасот градусів і ми таким чином вбиваємо ще й життя в середині землі. Тобто якихось комашок та жучків. Через це погіршується родючість землі".

У Полтаві місць для переробки листя та сухої трави не має, говорить еколог Максим Макуха.

Максим Макуха, еколог говорить: "Планують в Полтаві зробити потужності для компостування та переробки органічного сміття. Але по факту це не складно. Відгородити компостну яму, де через рік воно перегниє".

Юрист Тарас Захаров каже: за спалювання рослинності передбачена адміністративна відповідальність.

Тарас Захаров, юрист каже: "Штраф в розмірі до 850-ти гривень за один випадок. Можуть притягати до відповідальності і відповідно до правил благоустрою. Але у законі один від відповідальності. Це штраф і складання адміністративного протоколу".

Найбільше сухої трави палять в Полтавському, Гадяцькому, Чутівському, Кременчуцькому та Решетилівському районах, каже Шкаревський.

Загалом за минулу добу в Полтавській області сталося майже 20-ть пожеж на відкритих територіях.