У семи будинках Полтави півтора тижні немає електрики

20:45, 4 кві. 2019
 
У семи будинках Полтави півтора тижні немає електрики

Десять днів немає світла у семи будинках на вулиці Небесної Сотні, що у Полтаві. Вони приєднані до електропідстанції Млинзаводу. Через борги - 750 тисяч гривень -, підприємство «Полтаваобленерго» припинило надавати послуги з електропостачання заводу. Таким чином люди опинилися без світла.   

 Це - будинок на вулиці Небесної Сотні, 79А. 

Розповідає мешканець будинку Роман Запорожець: «26-го березня нам відключили електроенергію. Скаржилися письмово до прокуратури, до адміністрації, до ЖЕО. Всюди замкнене коло - не можуть вирішити питання, щоб підключили нас до електропостачання» .

Світло відключили у семи будинках.

Продовжує мешканка одного з будинків Марина Копил:«Це одноповерхові будинки. Всі вони на балансі ЖЕО № 2».

Ось до цієї підстанції приєднані електромережі будинків. Вона належить комбінату хлібопродуктів - млинзаводу, каже директор підприємства Петро Гоголь:  «У 1960-му році був побудований один із будинків й дріт від нього був приєднаний до підстанції комбінату – тимчасово! Але все, що тимчасово - це постійно. Й всі наступні будинки , які побудували, приєднувалися один за одним»

Продовжує мешканець одного з будинків Сергій Якубенко: «Відключили нас разом із млин заводом. Електроенергію надавало «Полтаваобленерго»,  а за борги завод відключили й ми лишилися заручниками цієї ситуації» .

Лист-роз’яснення для мешканців будинків від «Полтаваобленерго». У ньому - умови відновлення електропостачання:

 «Державному підприємству «Полтавському комбінату хлібопродуктів» необхідно безоплатно передати у власність ПАТ «Полтаваобленерго» трансформаторну підстанцію ТП-88 та повітряну лінію до житлових будинків по вулиці Небесної Сотні № 69, 71, 73, 75, 79, 79 А та 79 Б»  повідомив комерційний директор ПАТ «Полтаваобленерго» Олег Ліхман.

Директор млинзаводу каже: якщо комбінат виконає цю умову порушить закон.  

Далі продовжує директор млинзаводу Петро Гоголь: «Це державна власність. Тому підстанцію неможливо передати на баланс «Полтаваобленерго», бо вона знаходиться на балансі Фонду держмайна – це буде незаконна передача».

Розповідає представниця «Полтаваобленерго»  Тетяна Опошнян:  «Якщо млинзавод відмовляється, то житлово-експлуатаційна організація, так, як це її будинки, подає документи на підключення й будемо видавати технічні умови».

Начальник житлово-експлуатаційної організації № 2 Олександр Ландар каже: ці 7 будинків не на балансі їхнього підприємства. Обслуговують тільки чотририповерхівку.

Розповідає начальник ЖЕО № 2 Олександр Ландар: «На цьому будинку є комунальне навантаження: ми обслуговуємо коридори, під’їзди. Всі інші одноповерхові будинки – в них немає комунального навантаження. Тому їх мешканці самостійно йдуть у «Обленерго» й заключають договори з підприємством» .

Підключення чьотириповерхівки оплатить міська рада, каже виконуючий обов’язки міського голови Олександр Шамота. За інші будинку не платитимуть, бо вони приватні.

Далі продовжує Олександр Шамота: «Кожен власник такого будинку має звертатися до «Обленерго». Й отримувати такі ж технічні умови та підключати власний будинок до електромережі»

Розповідає мешканець одного з будинків Павло Маца:  «Полтваобленерго» не називає вартість робіт з перепідключення. Приблизно це буде коштувати 20-30 тисяч гривень».

Нині люди залишаються без світла і збирають гроші для перепідключення електромережі.