У Полтаві відкрили меморіальну дошку учаснику антитерористичної операції Роману Василенку.

18:18, 9 кві. 2019
 
У Полтаві відкрили меморіальну дошку учаснику антитерористичної операції Роману Василенку.

Сьогодні у Полтаві відкрили меморіальну дошку учаснику антитерористичної операції Роману Василенку. Її встановили на фасаді училища № 4,  що на вулиці Маршала Бірюзова. Там навчався військовий.

12-та година. Подвір’я полтавського училища №4. Тут відкривають меморіальну дошку атовцю Роману Василенку. Знімають прапор мати військового та побратим.

15 років тому Роман Василенко вступив до цього училища. Тоді йому було 22.

Тетяна Сагайдачна розповідає: «Навчався в період з 2004 до 2005 року. За професією він слюсар з ремонту автомобілів. Сьогодні запрошені учні, батьки, педагогічний колектив, матері солдатів, які загинули, рідні Романа Василенка. Приїхали його побратими з усієї України».

Мати атовця каже: про те, що син пішов на фронт добровольцем не знала.

Марія Вірлон говорить: «Він приховував від мене. Знав лише його менший брат Анатолій. Він поїхав і сказав братові так: «А хто, якщо не я? А хто буде захищати Україну?» У мене 5 дітей було: три хлопці та дві дівчини. Як не стало у сімї Ромчика, ми тепер як круглі сироти. Він міг розібратися у всьому: у людях, у побуті, у всьому мені допомагав». 

Сергій Кривошея – побратим Василенка. Вони служили у 54-ому розвідувальному батальйоні.

Сергій Кривошея розповідає: «Всі говорили, що він був відмінним поваром. Я в цьому не сумніваюсь, але я вже з ним познайомився як з водієм. Він був майстром своєї справи. Чесним, відданим, впертим, цілеспрямованим, як і личить бути українському козакові. Пишаюся, що захищав Батьківщину поруч з такою людиною, як Роман».

Гроші на меморіальну дошку дав полтавець Роман Цвітченко. Атовця, якому вона присвячена, – не знав. Вартість дошки – близько трьох тисяч гривень, розповідає Вадим Ямщиков, який знайшов інвестора.

Вадим Ямщиков каже: «Ця меморіальна дошка встановленна в рамках увіковічення пам’яті загиблих полтавців. Ця дошка – антивандальна. Це не граніт. Матеріал не розбивається».

Роман Василенко пішов служити у зону  бойових дій добровольцем у серпні 2014-го року. 9 лютого 2016 року у військовому шпиталі він помер від пневмонії. 11 жовтня 2017 року нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно.