На другий тур виборів потрібно подати заяву про зміну місця голосування повторно – до 15 квітня

19:52, 9 кві. 2019
 
На другий тур виборів потрібно подати заяву про зміну місця голосування повторно – до 15 квітня

Приблизно дві тисячі виборців на Полтавщині тимчасово змінили місце голосування на другий тур президентських виборів. Про це сказав начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій Северин. Такі звернення від людей, каже, почали отримувати від неділі, 7-ого квітня. Змінити місце голосування виборці можуть до наступного понеділка – 15-ого квітня.

 

14-та година. Приміщення Київської райради у Полтаві. Аби тимчасово змінити місце для голосування на виборах Президента, прийшла Ірина Гадзюра. Говорить: «2014 року я переїхала з Луганської області. У день виборів не знайшла себе у списках, але було пізно щось змінювати, писати заяви. І от я дізналася, де це треба зробити. Прийшла, щоб теж взяти участь у виборах».

Керівник відділу держреєстру виборців Київського району Полтави Сергій Рябко говорить: «Вона дає документи, ми знімаємо копію, вносимо в базу, даємо заяву на підпис. Це займає деякий час, 10-15 хвилин. Основна проблема в тому, що великі черги. І треба просто дочекатися своєї черги».

Сергій Рябко говорить: щоб змінити місце голосування, потрібно з паспортом прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців та заповнити заяву. У ній вказати причину зміни місця голосування та адресу дільниці, на яку зручно прийти. Також надати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування: довідка з роботи або навчання, квитки, договір оренди житла тощо. Якщо людина під час виборів закордоном, потрібно звернутися до відділу ведення реєстру виборців при посольстві України. Переселенцям для зміни місця голосування потрібен тільки паспорт або документ, що посвідчує особу.

Після тимчасової зміни місця голосування виборцям видають посвідчення. У ньому – вказана нова адреса дільниці. Аби  проголосувати 21-ого квітня, із собою треба мати це посвідчення. Також – пренести паспорт.

Ті, хто тимчасово змінювали місце голосування під час першого туру виборів, за потреби на другий тур мають зробити це повторно, каже начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій Северин: «Розпочали процедуру зміни з цих вихідних. Від 7-ого квітня почали перші заяви опрацьовувати. Це треба зробити до 15 квітня. 15 квітня буде останній день. Вже майже 2 тисячі виборців області звернулися до відділів у Полтавській області. Іще 1200 звернулися з інших областей. Не відносно Полтави. У Полтавську область міняють, але з інших областей».

За словами Юрія Северина, під час першого туру виборів Президента України на Полтавщині тимчасово змінили місце голосування понад 19 тисяч людей. Тоді зробити це можна було із 31-ого грудня до 25-ого березня.