Офіційні теледебати кандидатів у Президенти України мають відбутися в студії Суспільного мовника

20:18, 9 кві. 2019
 
Офіційні теледебати кандидатів у Президенти України мають відбутися в студії Суспільного мовника

Офіційні теледебати кандидатів у Президенти України мають відбутися в студії Суспільного мовника. Про це сьогодні на брифінгу сказала голова Центр-виборч-кому Тетяна Сліпачук. Дебати проведуть перед другим туром - 19 квітня о 20-й годині. Тривалість ефіру - 60 хвилин. 

Це – постанова Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року. Вона діє і нині. У ній затверджений порядок проведення дебатів між кандидатами на пост Президента України. Це 15 пунктів. Серед них:

1. Теледебати між кандидатами організовуються та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем повторного голосування в прямому ефірі з 20.00 до 21.00.

2. Теледебати обов’язково транслюються на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами.

3. Канали, що транслюють дебати не можуть переривати їх рекламою та іншими повідомленнями.


4. Кандидати беруть участь у теледебатах особисто. Не допускається участь довірених осіб або представників кандидатів.

5. Оплата за наданий ефірний час здійснюється Центральною виборчою комісією за гроші з держбюджету.

Пункти 6,7 та 8 стосуються організаційних моментів: куди приїздять кандидати та за який час, як здійснюється жеребкування. 9 та 10 пункти відповідають за таймінг дебатів. Тобто хто, коли і скільки говорить. Пункти з 11 по 14 – організаційні моменти Супільного мовника: визначення ведучого та запис програми, інформування глядачів про відмову кандидатів від теледебатів (якщо ті не прийшли) та резервні програми. У 15 пункті йдеться: якщо один із учасників теледебатів залишає студію посеред ефіру - то решта ефірного часу надається іншому учаснику.

Голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія каже: «Суспільний мовник готовий до проведення дебатів. Я дуже радію, що ЦВК зайняла свою позицію і чітко окреслила: де саме і як саме мають відбуватися дебати. Ми готові до викликів. У нас буде напоготові щось  нейтрального характеру. Також буде бігучий рядок, в якому буде таке: перепрошуємо, кандидат не з’явився на дебати».

Продовжує продюсерка просвітницького напрямку ПАТ "НСТУ" Тетяна Кисельчук: «Дороблюємо студію, моушн-дизайн перероблюємо. Думаємо, яких експертів запросимо, щоб нас ніхто не звинуватив, що більша частина Порошенка або за Зеленського. Також треба, щоб аудиторія була гендерно рівною».

Ці дебати коштуватимуть державі майже шість мільйонів гривень, каже голова ЦВК Тетяна Сліпачук. Якщо кандидати вирішать зустрітися на стадіоні "Олімпійський" - тоді це буде передвиборна агітація, за яку доведеться платити з виборчих фондів.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук каже: «Коли кандидати домовляются між собою про проведення дебатів, ток-шоу. Це різні формати, відповідно до того, як вони домовляться - вони організовують все».

У законі «Про вибори» не передбачено покарання для кандидатів у президенти, які не приходять на теледебати в студію Суспільного.