Тримання під вартою: Октябрський райсуд продовжив міру запобіжного заходу Геннадію Капканову

15:04, 10 кві. 2019
 
Тримання під вартою: Октябрський райсуд продовжив міру запобіжного заходу Геннадію Капканову

Октябрський райсуд Полтави продовжив міру запобіжного заходу Геннадію Капканову. Це тримання під вартою до 24-го червня цього року. Таке рішення ухвалив суддя Віталій Микитенко на сьогоднішньому засіданні. Про це клопотав прокурор Володимир Живило. Адвокатка обвинуваченого Валентина Буглак та Капканов просили про цілодобовий домашній арешт із застосуванням пристрою електронного контролю.

Прожовжує прокурор Володимир Живило:

«Ризики на даний момент не відпали. Вони є актуальними. Тому просимо про застосування такого запобіжного заходу. Одна з аргументацій: у зв’язку з тим, що більш м’які запобіжні заходи не забезпечать належної поведінки та розгляду справи у судовому засіданні».

Далі говорить адвокатка Геннадія Капканова Валентина Буглак:

«Ризики, які вказуються з клопотання у клопотання, є однотипними. І не підтверджені жодними доказами. Наприклад, тиск на потерпілого чи свідків. Уже усі свідки у судовому засіданні дали свої покази».

Геннадія Капканова обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу України щодо «Посягання на життя працівника правоохоронного органу», «Незаконне поводження зі зброєю» та «Використання завідомо підробленого документа». 30 листопада 2016-го Капканова вперше затримали у Полтаві у рамках міжнародної спецоперації щодо ліквідації мережі «Avalanche». Того дня він стріляв у поліцейських та намагався втекти.  Був затриманий полісменами.  1 грудня того ж року суддя Октябрського райсуду Полтави Лариса Кулешова не задовольнила клопотання про арешт Капканова. Після цього із судової зали він втік, його оголосили у міжнародний розшук. Вдруге Геннадія Капканова затримали у лютому 2018-го року. Це було у Києві. Там в орендованій  квартирі у нього знайшли український паспорт на ім’я іншої людини. Під час обшуку правоохоронці також вилучили ноутбук, гроші і флешки. Того ж дня в Октябрському райсуді йому обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Справу розглядатиме суд присяжних.
Нагадаємо, платформа «Avalanche» поширювала вірусні програми, які використовувалися для розсилки спаму, крадіжки паролів, даних кредитних карт. Учасники платформи контролювали близько півмільйона комп’ютерів у 180 країнах світу. В організації мережі підозрюють Геннадія Капканова.