"На Полтавщині активізувалися кліщі" - біолог Віктор Закалюжний

19:16, 10 кві. 2019
 

На Полтавщині активізувалися кліщі, каже біолог Віктор Закалюжний. Це пов’язано з підвищенням середньодобової температури. Вони кусають людей, птахів та тварин, каже біолог.

 

Це - середньоазіатська вівчарка Маліка. Учора під час вигулу собаку вкусив кліщ, каже її власник.

Владислав Мандрика каже: «Собака стала себе інакше поводити, відмовляється від прийому їжі. І багато п’є води. Ось виділення з очей пішли, очі червоні. Минулого року теж був випадок, що її вкусив кліщ, ми вчасно звернулися до лікаря і все обійшлося».

Кліщі кусають і людей, і тварин. Переносять вірусні та бактеріальні захворювання, каже ветеринар Юрій Макаренко.

Ветеринар Юрій Макаренко розповідає: «З настанням першого тепла активізувалися кліщі, які є переносниками. З року в рік кількість тварин, яка хворіє однакова. Це десь близько 100 випадків».

10 видів кліщів поширені на Полтавщині. Троє з них – живляться кров’ю людей, тварин та птахів, каже біолог Віктор Закалюжний.

Біолог Віктор Закалюжний каже: «Перед нами фіксований об’єкт кліща собачого Ixodes ricinus. Ці кліщі поселяються на поверхні тіла. У препараті – два об’єкти: один – голодний, інший насмоктався крові – у десять разів більший. Весняна активізація кліщів пов’язана із підвищенням середньодобових температур - більше +10  градусів.Триває, до початку жовтня».

Обробляти парки та сквери від кліщів у Полтаві цього року не будуть, каже Сергій Луценко.

Керівник підприємства «Декоративні культури» Сергій Луценко розповідає: «На балансі комунального підприємства декоративні культури 38 парків, скверів та алей. В цьому році не планується проведення спеціальними засобами обробки парків та скверів від кліщів. Жодного нарікання, що у парках є кліщі масово  до нас не надходило».