Мовний закон до президентських виборів ухвалити не встигнуть

18:50, 11 кві. 2019
 
Мовний закон до президентських виборів ухвалити не встигнуть

Народні депутати розглянули 1831 із 2080 поправок до законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Верховна Рада може перейти до прийняття цього закону на наступному тижні, до президентських виборів ухвалити не встигнуть. Про це сказав один із авторів закону депутат Верховної Ради Микола Княжицький. Нардепи не розглянули більше двох сотень поправок. 

Микола Княжицький каже: «Обговорення йде складно, але я переконаний в тому, що законопроект ми приймемо. Це буде не сьогодні. За тими темпами, за якими ми йдемо, це буде на наступному пленарному тижні. Тобто після президентських виборів».

Близько семи сотень поправок внесли депутати фракції «Опозиційний блок". Один із них - Василь Німченко – пояснив, чому.

Продовжує Василь Німченко: «Є норми репресивного характеру. Це половина закону. А для того, щоб ці репресії застосовувати, автори законопроекту передбачили інститути. Це уповноважений і сьогодні там є представники».

Нагадаю, раніше Микола Княжицький спростовував заяви щодо репресивних норм у законі. Казав, що в документі немає пунктів про мовну поліцію чи мовних інспекторів. Він не передбачає кримінальної відповідальності. За порушення можуть оштрафувати чи позбавити ліцензії. Контролювати виконання закону буде Уповноважений з питань української мови. Після ухвалення документа – держслужбовців зобов’яжуть на роботі говорити українською і складати тест на знання мови. Для них організують спеціальні курси, де можна поліпшити знання. Цей закон не стосується приватного спілкування і релігії, каже Княжицький.