У суботу полтавські учні облаштують місця для книгообміну

17:44, 12 кві. 2019
 
У суботу полтавські учні облаштують місця для книгообміну

Троє школярів облаштовують зони для книгообміну у Полтаві. Нині таких – 3, у суботу відкриють ще дві. Це ініціатива Марка Заїки, Руслана Зубарєва та Альони Тилик. З нею вони перемогли у міжнародному конкурсі «Активний громадянин – ефективна влада». Його зініціювала словацька неурядова організація «Центр європейської політики». Влітку полтавські переможці відправляться до Словаччини представляти свій проект іноземцям. У школах, кафе та магазинах облаштовують місця для книгообміну троє полтавських школярів. Наприклад, це – кондитерська у центрі Полтави. Тут станція буккросингу діє півроку. Розповідає учасниця проекту «Активна молодь» Альона Тилик:

«13-го квітня ми плануємо відкрити дві  нові станції книгообміну – у кав’ярнях в центрі міста. Зараз багато людей старшого віку не читають, молодь потребує цього й часто не має грошей на те, щоб купляти нові книги. Книгообмін – це класна можливість залишити якусь стару книжку й взяти нову».

На полиці - класична та сучасна література. Нині тут близько 20 книг. Продовжує учасниця проекту «Активна молодь» Альона Тилик:

«Це благодійні внески пересічних громадян. Також ми зараз намагаємось співпрацювати з різними видавництвами. Й вже отримали книжки від «Видавництва Анетти  Антоненко».

Облаштовують такі місця Марк Заїка, Руслан Зубарєв та Альона Тилик. Назвали ініціативу «Активна молодь» і представили її у Києві на міжнародній навчальній програмі. Далі продовжує учасник  проекту «Активна молодь»Руслан Зубарєв:

«Ми почали  представляти  наш проект восьмого квітня на  цьому  україно-словацькому проекті. Й саме 9-го  квітня ми дізналися, що є переможцями. Книгообмін – це один із напрямів нашого проекту. А ще є два інших напрями: це зв’язок між поколіннями за допомогою мистецтва й створення простору для реалізації мистецьких  здібностей молоді».

Допомагала школярам їхня вчителька – Ірина Земелько. Їздила з ними до Києва. Розповідає керівниця проекту Ірина Земелько: 

«Центр європейської політики» - це словацька організація, яка організувала цю програму. Для цього вони обрали в Україні чотири регіони – це Закарпатська, Запорізька, Миколаївська області й наша Полтавська».

Всього на конкурсі представили 12 проектів – екологічних, освітніх, волонтерських. Каже  учасник  проекту  «Активна молодь» Марк Заїка:

«Так, як наш проект переміг, нам організатори запропонували поїхати до Словаччини».

У червні троє школярів вирушать до Словаччини на 5-денний навчальний курс. Там вони обмінюватимуться досвідом з словацькою молоддю.