Сьогодні останній день, коли можна змінити місце голосування

15:49, 15 кві. 2019
 
Сьогодні останній день, коли можна змінити місце голосування

Сьогодні останній день, коли можна змінити місце голосування під час другого туру виборів Президента України. Зробити це можна було від 7 квітня. Про це повідомив начальник обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Юрій Северин.

 

Альона Васильчик понад 6 років живе у Полтаві, до цього мешкала у Лубнах. Там і прописана. Прийшла до відділу держреєстру виборців, щоб змінити місце голосування на виборах 21-ого квітня.

Альона Васильчик розповідає: «Проживаю в гуртожитку. Там є дільниця, туди піду голосувати. Оскільки я можу звернутися у відділ кадрів, мені виписали довідку, що я проходжу інтернатуру. Поставили печатку і все. Я прийшла сюди з паспортом».

Керівник відділу держреєстру виборців Шевченківського району Полтави Юрій Вовченко каже: «Громадянин подає документи, працівник вводить його дані: прізвище, ім’я, дату народження - і змінюємо місце голосування. Вони вказують усно своє місце проживання і разом з працівником відділу вибирають найближчу дільницю. Формується автоматично заява і формується посвідчення. В ньому зазначено місце розташування виборчої дільниці і її номер».

Тимчасово змінити місце голосування під час другого туру виборів Президента можна було із 7-ого до 15-ого квітня, розповідає Юрій Северин.

Юрій Северин каже: «Тим виборцям, що в першому турі голосували в іншому місці, повторно треба було з’явитися – вони з’являються. Тим, хто вперше змінюють місце голосування, теж треба  прийти».

Щоб змінити місце голосування, потрібно з паспортом прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців та заповнити заяву. У ній вказати причину зміни місця голосування та адресу дільниці, на яку зручно прийти. Також надати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування: довідка з роботи або навчання, квитки, договір оренди житла тощо. Якщо людина під час виборів закордоном, потрібно звернутися до відділу ведення реєстру виборців при посольстві України. Переселенцям для зміни місця голосування потрібен тільки паспорт або документ, що посвідчує особу.

За словами Юрія Северина, під час першого туру виборів на Полтавщині тимчасового змінити місце голосування можна було з 31 грудня до 25 березня. Тоді це зробили близько 21 тисячі людей.  Із них 11 200 на території області, 9700 – приїхали з інших регіонів України. Під час другого туру місце голосування змінили 15 з половиною тисяч виборців. З них 8500 (вісім з половиною тисяч) – жителі  Полтавщини, 7000 осіб – жителі інших областей.